Recepty vhodné pro - Diabetiky

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Přidávám recept na vynikající a šťavnatý mrkvový dort s kokosovo-ovesným krémem bez palmového tuku. Na přípravu je velmi jednoduchý a krém nezabere příliš mnoho času. Stačí jen pořádně vychladit kokosové mléko. ... celý článek



Datlánky

Datlánky

Dlouho mi doma ležel strojek na cukroví. Ano, mluvím o takové té "pistoli", ze které se protlačuje těsto a vznikají tak krásné sušenky. Alespoň tedy na krabici od strojku. Možná ale máte podobnou zkušenost jako já, že ze strojku né a né udělat nějaký pořádný tvar. Nyní jsem přišla na chutné ovesné sušenky s datlovým sirupem, které se mi vždycky povedou. A přitom po změknutí chutnají jako nějaké kupované ze zdravé výživy ;) ... celý článek



Švédské ovesné kuličky s čokoládou

Švédské ovesné kuličky s čokoládou

Další recept, co jsem si přivezla z mých cest. Tento je konkrétně ze Švédska a jedná se o nepečené kuličky z ovesných vloček. Když se pak cukr nahradí březovým cukrem a máslo kokosovým olejem, jedná se o chutnou a zdravější sladkost, která lze také připravit třeba jako Vánoční cukroví. Při koupi bezlepkových vloček jsou pak vhodnou sladkostí i pro bezlepkáře. ... celý článek



Anglický Christmas pudding

Anglický Christmas pudding

Kdo si ještě pamatuje, co jsme se učili o anglickém "Christmas pudding" na hodinách angličtiny? Pravděpodobně si vybavíme, že to pro nás byl nějaký až plísní prorostlý starý, slizký puding, do kterého rodina zapekla takřka vše, co dům dal. Jenže chyba je už u toho názvu. My si pod pojmem pudink většinou představíme škrob rozmíchaný v mléce s cukrem a třeba s vanilkovou příchutí. Horký má krémovou konzistenci a po vychladnutí je tuhý, drží tvar a dá se vyklopit z formiček. Anglický pudink má pár věcí společných, třeba to, že se nepeče ale "vaří" a lze jej vyklopit z formičky, ten zbytek je ale odlišný. Představte si jej třeba jako ovocný chlebíček. Je vláčný, mokrý, silně aromatický a plný ovoce. Zkusíme ho? Udělala jsem pár úprav, abychom ho bez problémů zvládli napoprvé a to i bez živočišných produktů a spousty cukru! ... celý článek



Domácí Reese's peanut butter cups

Domácí Reese's peanut butter cups

Miluji kombinaci čokolády a arašídového másla. To křupnutí hořké čokolády a potom jemná krémová náplň z arašídů prostě nesmí chybět i o Vánocích. Proto přidávám velmi jednoduchý návod na plněné domácí čokoládové košíčky. ... celý článek



Pohanková krupicová kaše s chia semínky

Pohanková krupicová kaše s chia semínky

Krupicová kaše je jídlem mého dětství. A kašičky miluji do dnes. Jenže teď jsem si už tak nějak zvykla na kaše ovesné, které mému tělu dávají každé ráno dostatek energie. Někdy ale tento můj ovesný rituál jednoduše nahradím příjemnou vzpomínkou na mé dětství v podobě krupicové kaše sypané kakaem. V posledních dnech si ji dopřávám častěji a častěji. Jen jsem si kašičku upravila mému dnešním životnímu stylu. ... celý článek



Slepované datlové perníčky

Slepované datlové perníčky

Snadné a vděčné slepované cukroví. A přitom stále bez tukové náplně, bez bílého cukru a s vyžším obsahem vlákniny. ... celý článek



Bezlepkový ovesný chlebíček s chia semínky

Bezlepkový ovesný chlebíček s chia semínky

Bezlepkový chlebíček z mixéru ;) rychle a bez ušpinění všeho tak, jak to mívám normálně ve zvyku.Už dlouho pozoruji, že se konečně ovesné bezlepkové vločky dají sehnat za dostupnou cenu. Volám tedy sláva a vrhám se do pečení. Protože s mojí spotřebou vloček (snídaně kašička, svačinka vločkové sušenky, před večeří pak vločkové brownies) to bylo opravdu náročné, péct jen z těch bezlepkových. A pokud vás ještě tlačí čas, tento recept je naprosto pro vás vhodnou volbou. ... celý článek



Mince pies

Mince pies

Tyto malé voňavé koláčky jsou jedním z typických Anglických zákusků, který se připravuje především na Vánoce. Košíček by měl být křehký a náplň šťavnatá, voňavá po koření a po brandy. No a od teď už i na Vašem vánočním stole. Pojďme se mrknout na přípravu. ... celý článek



Čerstvý sýr na způsob lučiny

Čerstvý sýr na způsob lučiny

Postup je velmi jednoduchý. Jogurt a sojovou smetanu jen smícháme v misce a osolíme (podle chuti) asi dvěma špetkami soli. Poté si už jen vezmeme větší čistou mísu a na ni položíme cedník (sítko na cezení těstovin) nebo napařováček. Vyložíte bavlněnou utěrkou která byla vypraná (vyvařená), nemá nijak velké dírky ani se nijak nechlupatí nebo nemá na sobě žádné nášivky. Do takto vyloženého cedníku či síta potom nalijeme směs jogurtu se smetanou. ... celý článek



Melounový salát

Melounový salát

Toto léto jsou v České republice pořádná vedra, slyšela jsem... No škoda, že já to propásla. Letní atmosféru však doháním melounovým salátem. A je to osvěžující lahoda i bez těch veder. A přitom tak jednoduché, že bych to ani nechtěla publikovat jako recept. Ale nemohu si pomoct. Je prostě úžasný, takže sem s ním! ... celý článek



Dark forest fruit

Dark forest fruit "tvaroh" z kokosové mouky

Upřímně řečeno, takový ten klasický kyselý vaničkový tvaroh mi prostě chybí. Asi nejjednodušší a nejběžnější náhrada tvarohu je tofu... on to vlastně je tvaroh ze sojového mléka. Ale potože se mi tu v anglii tofu hledá opravdu horko těžko (a za slušný peníz už vůbec ne), rozhodla jsem se najít nějakou jinou náhradu a také jsem konečně využila kokosovou mouku, kterou jsem si tu ze zvědavosti koupila (500g kokosové mouky mě vyjde stejně jako kostka tofu). ... celý článek



Dvě bezové limonády

Dvě bezové limonády

... celý článek



Chocolate mousse

Chocolate mousse

Tohle je ta nejlepší čokoládová pěna co znám. Je hotová během pár minut, neosychá, báječně se s ní manipuluje a je krásně nadýchaná. A hlavně její přípravu zvládne opravdu každý. Nevěříte? ... celý článek



Sušenky digestive

Sušenky digestive

Sušenky Digestive mi prostě přirostly k srdci. Byly pro mě chutnou a rychlou svačinou, na cestách pak také alternativou pro snídani nebo na doplnění cukrů a energie. Dnes, po návratu z mého pobytu v Anglii, doplňují takřka každý můj obědový box a pravidelně je připravuji, aby byly neustále po ruce na mls ;) Díky razítkům na sušenky tak nebudou chybět ani na Vánoce. ... celý článek



Sušená jablka v čokoládě

Sušená jablka v čokoládě

Snad to nejsnazší cukroví, co může být. A přitom tak náramně dobré. Je hotové během pár minut, a tak i na Vánoce můžete potěšit i překvapit takřka bez práce a námahy. ... celý článek



Pšeničný sirup

Pšeničný sirup

Pšeničný sirup má zlatavou průhlednou barvu, lépe se dávkuje než med a rýžový sirup a má vysokou sladivost. Je vynikající do všech lepkových buchet, lineckých koláčů a jiných sladkostí. Krásně pojí a tak pomáhá při pečení například Vánočního cukroví bez vajec. ... celý článek



Dietní závin z ovesných vloček

Dietní závin z ovesných vloček

Poslední dobou opravdu spěchám. Nemám čas na dlouhé pečení a vymýšlení. Na internetu jsem spatřila nějakou vločkovou šišu (závin) a nevěděla jsem, jak to jen holky dělají. Navíc jogurt a mléko bylo jistě kravské, takže pro mě stejně nic. Protože jsem ale pekla takovéto vločkové koláče, které byly pouze z vloček a trochy mouky, řekla jsem si, že by to šlo možná i se závinem. Šlo a vyšlo ;) ... celý článek



Lehký bramborový salát s cuketou místo brambor

Lehký bramborový salát s cuketou místo brambor

Leká rychlovka vodná jen tak do krabičky do práce nebo klidně na Vánoční stůl. Jelikož takový salát dělám doma snad je sobě, vyjdou z něj tak dvě porce. Když spěchám stačí mi zelenina koupená ve skleničce, ale vy si s tím dáte jistě větší práci ;) ... celý článek



Tofu cheesecake

Tofu cheesecake

Tofu na sladko je báječná věc. A v mém životě už prostě cheesecake nějakou dobu chyběl. Řekla jsem si, že to prostě musím změnit a tak jsem se dala do kuchtění. Náplně z tofu jsem si byla jistá, to je prostě lahoda, ale ten korpus, to byl trochu oříšek. Toužila jsem po takové té krásné světlé barvě. Rozhodla jsem se, že trochu vyjdu vstříc bezlepkářům a ukážu jim, že těsto nemusí být jen ze těch škrobových mouček. Z těsta a náplně mi pak vyšel mazlík, na kterého jsem byla právem hrdá. A na své si přijdou i ti, co hledají zákusky s vyšším obsahem bílkovin (vegan sportovci, dietářky, nebo prostě já ;) ... celý článek



Malinová limonáda

Malinová limonáda

Zlný trh (touto dobou přesunutý na Moravské náměstí) je plný krásných borůvek a malin. A tak jsem prostě neodolala a musela jsem se pustit do limonád z čerstvého ovoce. Dobře vychlazená ovocná limonáda se hodí jen tak na osvěžení, nebo jako parádní nápoj pro domácí oslavu nebo grilovačku. Rodina, přátelé i děti budou nadšeni.   ... celý článek



Základní těsto bezlepkové

Základní těsto bezlepkové

V poslední době se lidé po bezlepkovém pečivu mohou doslova utlouct. Můj názor je takový, že pokud to někdo zcela nepotřebuje, raději bychom si pečivo měli dopřávat klasické lepkové. Samozřejmě z celozrnné mouky, nejlépe špaldové a zařadit také mouku žitnou. Ale někdy prostě bezlepkové udělat musím. Rozhodně nikdy neberu mouku škrobovou. Vystačíme si s moukou rýžovou a kukuřičnou... ... celý článek



Mangové lassi (a jiné ovocné koktejly)

Mangové lassi (a jiné ovocné koktejly)

V poslední době jsem si velmi oblíbila Indickou kuchyni. Mají mnoho jídle přirozeně rostlinných nebo pouze s použitím mléka či jogurtu, což už pro mě není žádnou překážkou, jelikož je krásně nahradím. V jedné kuchařce jsem našla recept na mangové lassi. Měl by to být svěží nápoj, který po ostrém jídle zchladí krk. Rozhodla jsem se ho zkusit a navnadilo mě to tak, že jsem hned po tom vyměnila ovoce i za sezónní a lokální ;) ... celý článek



Ovocné koktejly – Ananas s melounem

Ovocné koktejly – Ananas s melounem

V každém ročním období se snažím naslouchat přírodě. A v létě je prostě krásně. Tolik ovoce, vše čerstvé a šťavnaté. A proč? Protože v takovém teple také musíme zvýšit příjem tekutin. Ano, příroda to s námi opravdu myslí dobře. A takový šťavnaťoučký meloun nebo ananas, to je prostě neodolatelná výzva. A tak když nemám chuť na vodu, napiji se báječného ovocného koktejlu. ... celý článek



Zelňáky

Zelňáky

Když jsem jedla v práci kysané zelí, vzpomněla jsem si na zelné placičky, které na základní škole občas přinesla moje velmi dobrá kamarádka. Byly ze zelí, mouky a sádla. Byl to prostě skvost. Ale pořádně mastný. Já jsem se k jejich přípravě nikdy nedostala. Nedávno mě ale napadlo, udělat nějaké alespoň trochu podobné zelné placičky. Použila jsem uzené tofu na spojení zelí a zahustila moukou. Byla jsem nadmíru spokojená.  ... celý článek



Pizza

Pizza

Ta nejlepší pizza jakou znám.
Je nesčetné množství variant na rostlinnou pizzu. A že jsou luxusní i bez nějakých náhražek sýrů, které já nemám příliš v oblibě. Zbožňuji pizzu s tenkými kolečky cukety, osmaženou cibulkou, pořádnou porcí kukuřice a s žampiony. A když už ten sýr teda musí být, tak snad jedině tavenýr. Ale to snad spíš pro Vás... ... celý článek



Panna cotta

Panna cotta

Velmi snadný a zároveň elegantní a chutný dezert. Tak na mě Panna cotta vždy působila. A tak když jsem ji poprvé v rostlinné verzi připravila, hned jsem si ji zamilovala. Originální recept nemusel nijak příliš projít úpravou. Stačilo jen nahradit suroviny, smetanu vystřídalo kokosové mléko s kokosovým krémem, které se rostlinné smetaně velmi podobají. Želatinu pak nahradilo dortové želé značky Alnatura, se kterým se pracovalo velmi pohodlně. Výsledkem byl moučník, který byl jedinečně dobrý, a zároveň pokaždé jiný. Napoprvé jsem ho připravila s čerstvým pomerančem a zázvorovou omáčkou (jako zimní varianta), podruhé přelitý malinovou omáčkou a do třetice pak s amarettem a agávovým sirupem. ... celý článek



Kandovaná pomerančová kůra

Kandovaná pomerančová kůra

Jednoduchá sladkost nebo třeba zpestření zákusků a dortů. Na to je vhodná kandovaná pomerančová kůra. A my si ji nyní uděláme hezky doma a nesáhneme při tom na klasický bílý cukr. ... celý článek



RAW pohanková kaše

RAW pohanková kaše

Rychlá a chutná snídaně, kterou si dělám v sekacím mixéru. Vše nasypu do nádoby, promixuji a je hotovo (a to ještě zopakuji v receptu). Pro ty, co si doma nakličují a suší pohanku to je báječný způsob z mnoha jak pohanku využít. ... celý článek



Brokolicová tofu bábovka se sušenými rajčaty

Brokolicová tofu bábovka se sušenými rajčaty

Po Vánocích nám sladké recepty (raději) střídají ty sladké. Sestra mi neustále pěla ódy na brokolicovou bábovku, jenže, šunka, sýr a vejce, to není můj šlágr... Nakonec jsem ale podlehla a řekla si, tedy dobrá, vrhnu se na nějakou tu bezvaječnou, celozrnnou variantu. Výsledek? Šunku střídala sušená rajčata, vejce tofu a klasickou mouku a ta celozrnná. Mé bříško i duše jsou spokojeni. ... celý článek



RAW exotické poháry

RAW exotické poháry

Po dlouhé době jsem dostala chuť něco nepečeného. Protože ale stále nemám jogurtovač, nechci se poustět do sojových jogurtů (které jsem dříve dělala běžně). Když jsem ale jednou chystala něco jako RAW koláč, udělala jsem z kešu oříšků jistý bílý krém, o kterém jsem se později dozvěděla, že jej vitariáni považují za jogurt. Pro mě jogurt ale zatím zůstává jugurtem pouze ten sojový (protože ho zbožňuji). I tak jsem ale krém použila na výrobu pohárů s exotickými surovinami. Výsledkem je dobrá zdravá svačinka co opravdu zasytí.  ... celý článek



Žitné sušenky s lískovými oříšky

Žitné sušenky s lískovými oříšky

Moje maminka nejraději peče z žitné mouky. Pořád mě nabádala, ať si udělám i žitný kvásek. Jenže já tu chuť žitné mouky moc nemusím. Nakonec jsem si ji ale koupila (kvůli perníkům) a rozhodla jsem se, udělat z ní sušenky, kde bych její chuť dostatečně zakamuflovala. Nakonec jsem doplnila moukou pšeničnou v poměru 1,5:1. Vše celozrnné, jak se sluší a patří. ... celý článek



RAW tyčinky

RAW tyčinky

Chcete si smlsnout zdravě a bez výčitek? Ochutnejte RAW tyčinky, ve kterých se ukrývá mnoho živé energie. Jsou čistě rostlinné, neobsahují bílý cukr a společně s ovocnou fresh šťávou jsou ideální volbou jako kvalitní start do nového dne či jako chutná svačinka. Základ tyčinek tvoří oříšky kešu, které obsahují nenasycené mastné kyseliny, kyselinu listovou a vitamíny skupiny B. Dále naklíčená a šetrně sušená pohanka, která rovněž obsahuje vitamín B a také minerály jako je draslík, hořčík, fosfor, železo a vápník. Díky lněnému semínku jsou tyčinky velmi bohaté na vlákninu a omega-3 mastné kyseliny. Kakaová tyčinka obsahuje nepražené kakao, což je silný antioxidant, má antidepresivní účinky a je obohaceno o draslík, vápník a sodík. Ovocná tyčinka se zase může pochlubit malinami a jahodami, které byly sušené mrazem, aby si uchovaly co nejvíce vitamínu a také svoji příjemnou svěží chuť.  ... celý článek



Fíkový dort

Fíkový dort

Když jsem poprvé ochutnala melasu, nikdy bych neřekla, že budu schopna ji přidat do dortu. Člověk se ale nestále zdokonaluje a vyvíjí (i když o tom mnohdy pochybuji) a tak jsem se s různým typem surovin naučila mnohem lépe pracovat. Ze základního těsta na korpus jsem dělala na Silvestra Cupcakes ozdobené kokosovým máslem s limetkovou šťávou a limetkou. Byla jsem jediná co se zajímala o zdravou výživu či veganství, i tak jsem těmito dortíky (a například i veganskou pizzou) dokázala zaujmout. Nyní jsem se rozhodla udělat dort a myslím, že vyšel velmi dobře. Jednoduchý a jde ruka k ruce se zdravou výživou. Nemusíte se vůbec stydět pohostit s ním přátele, jako zákusek je opravdu báječný. A složení, nebo to, že je zcela rostlinný mohou vědět až nakonec. ... celý článek



Česneková pomazánka s vlašskými ořechy

Česneková pomazánka s vlašskými ořechy

Konečně pomazánka, která je rychlá a jednoduchá, není k ní potřeby moc různým a netradičních suroviv a hlavně chutná všem. A tak si na oslavě či na Silvestrovském pohoštění může smlsnout vegan společně s všežravcem na jedné stejné pochoutce. A věřte tomu, nikdo remcat nebude, je opravdu báječná. Doma ji papáme moc rádi. ... celý článek



Sváteční nádivka

Sváteční nádivka

... celý článek



Kari mrkvová polévka s kokosovým mlékem

Kari mrkvová polévka s kokosovým mlékem

V poslední době jsem se zaměřila na jednoduchá a rychlá jídla, protože kvůli práci nemám mnoho času. Zkusila jsem proto svoji milovanou kari mrkvovou klasiku, tentokrát ale s kokosovým mlékem. Výsledek je opravdu báječný. A jistě zachutná všem (i masožroutům). ... celý článek



RAW Avokádový přílohový salát s klíčky

RAW Avokádový přílohový salát s klíčky

Plná nadšení se snažím zvýšit přísun živé stravy na svůj talíř. Nyní tvoří asi 50% mého jídelníčku. Vycházím ale stále z toho co znám. Klíčky jsou pro mě báječnou náhradou místo krupek či popcornu a avokádo, k tomu ani není co dodat, prostě jej miluji. Spojením jsem vytvořila salát, který používám jako přílohu, lze si na něm ale pochutnat i jen tak k svačině. Je rychlý a popravdě není ani nijak nápaditý. V jednoduchosti je kouzlo. Takže pokud pěstujete klíčky (a že na tom není vůbec nic těžkého), nebo je jen kupujete v supermarketu, zkuste to. ... celý článek



Čokoládové lanýže

Čokoládové lanýže

... celý článek



dRAWá chalva

dRAWá chalva

Chalvu pamatuji již od dětství. Snad pro to jsem byla tolik překvapená, že moji spolužáci v maturitním ročníku měli poprvé chalvu, když nám ji daroval náš češtinář. Pro mě je chalva klasika, proto jsem se na ni vrhla i já. ... celý článek



Silné a měkké palačinky s kváskem

Silné a měkké palačinky s kváskem

Palačinky slané, sladké nebo jen tak samotné... nemohu se jich nabažit. Vždy obdivuji přípravu francouzských palačinek, které jsou tenounké snad jako papír. Při jejich obracení se mi tají dech a mám strach, že se musí přece roztrhnout. Protože tak šikovná opravdu nejsem. Vydala jsem se cestou opačnou. Toužila jsem po měkkoučké palačince plné kokosového krému a marmelády. Ale slané směsi jsem chtěla palačinku silnou, kterou mohu plnit špenátem či nějakou zeleninovou směsí, aby mě palačinka dostatečně zasytila. Vycházela jsem z receptu na kváskové Lívance a rovnou podotýkám, že tohle těsto lze na lívanečníku použít i na lívance. Výsledek jsem nakonec nafotila jen zakápnutý marmeládou slazenou agávovým sirupem a nakonec jsem to celé posypala oříšky. Palačinky se ale báječně hodí připravit i na slano. ... celý článek



Vánoční pečený čaj

Vánoční pečený čaj

Zahřátí s vůní Vánoc. Proč ale opět pečený čaj? Protože v tomto čase nemusí být jen pečeným čajem. Může být také krásným dárkem či báječným základem pro Vánoční punč. Že Vás to ještě napadlo? Mě ano! A proto se pár skleniček schovává do zálohy pod postelí. A kdyby vydržely do léta, mohou být vhodným základem třeba i pro studenou Sangrii. Ale proč o to vůbec uvažuji... to se nestane ;) ... celý článek



Mrkvové cukroví s ořechovou náplní

Mrkvové cukroví s ořechovou náplní

Mrkvička mi na Vánočním stole chyběla. Dodá mu zajímavější barvu i chuť. Konkrétně v tomto cukroví není příliš výrazná, jedná se o jednoduché a složením nenáročné cukroví, které máte za chvíli hotové. Dozdobit se dá marcipánovým zrnkem kávy nebo marcipánovou mrkvičkou či ozdobit čokoládou a hned je mísa s cukrovím živější. ... celý článek



Vánočka z pšeničného kvásku

Vánočka z pšeničného kvásku

Zdravě na Štědrý den již z rána. Tak jsem si to představovala, když jsem začala zkoušet vánočku z kvásku. Vzala jsem svůj předchozí recept na vánočku a zaměnila jsem droždí za kvásek. Je to opravdu jiné. Varianta, kterou uveřejňuji, mi vyhovovala nejvíce. Zdá se složitá, ale většinu času se o těsto nestaráte. Výsledek je mnohem méně nadýchaný a těžší než z droždí. Je však zdravější a nenafukuje bříško ;) ... celý článek



Úly

Úly

Konečně se plní úly. To znamená? Štědrý den za dveřmi. Ano, plnění úlů je pro mě signálem, že pečení již končí. Konečně se prospím... ale když si tak zavzpomínám. Mletí oříšků a vmačkávání těsta do formiček. To jsme jako děti se sestrou milovaly. Škoda, že teď každá pečeme zvlášť. Už kolem toho pečení není tolik pěkného. O to více se snažit, aby alespoň ty úlečky byly krásné. ... celý článek



Kokosky s ovocem

Kokosky s ovocem

Když se mi rozsypal kokos, vypadalo to, že u mě v kuchyni sněží - nastal čas na kokosky. Zkoušela jsem již různé varianty - kokosky s okarou či karobem, nikdy mě ale dlouho nechutnaly. Potom jsem chtěla vytvořit kokosové Marokánky. Nakonec jsem z toho udělala kokosky plné šťavnatého ovoce. A protože si na sušeném ovoci potrpím, je ho tam pořádná dávka. A tak se tu s kokosem sešly brusinky, rozinky, datle, papája a višně. ... celý článek



Kváskové lívance

Kváskové lívance

Sbíhají se mi sliny, když si vzpomenu na tyto snadné a dietní lívance. Jejich chuť je taková obyčejná, ovšem pokapané javorovým sirupem, to je prostě kouzlo. Navíc ta příprava je tak snadná a můžeme na ně využít i náš milovaný kvásek. Ještě ho nemáte? To je ale chyba. Uvidíte že s jeho pomocí můžete vykouzlit zdravá jídla. Příprava se může zdát možná složitější, ale je také mnohem zábavnější, než jen smíchat směs na lívance z krabice s vodou. ... celý článek



Sojové mušličky

Sojové mušličky

Prohlížím si staré kuchařky a jsem uchvácena cukrovím. Na těch fotografiích vypadá tak báječně. Takové umí přesně moje babička a překvapivě moje sestra. Škoda jen, že já nejsem tak šikovná...Potom mě ale najednou zaujmou sojové hříbečky ze sojové mouky. Tu používám místo vajec, péct z ní mě ale nenapadlo. Potom zjistím, že se jedná o nepečené cukroví - konkrétně sojové hříbečky. Nikdy jsem se s nimi nesetkala, a s verzí která byla v kuchařce se už také ani setkat nechci. Ale když upustíme od tolika bílého cukru, másla a bílku a sáhneme do mých milovaných suroviny (javorový a agávový sirup, kokosový olej, mandličky atd...) třeba by to nějak šlo ;) A tak je tu další recept pro bezlepkovou dietu. ... celý článek



Poctivá horká hruška

Poctivá horká hruška

Nápoje horké jablko a horká hruška zná asi každý. Je to opravdu příjemné pitíčko které se hodí hlavně v chladném zimním období. S pořádnou porcí šlehačky se z něj potom stává i chutný dezert. Proto jsem opět sáhla po své milovaném kokosovém mléce a pustila se do šlehání. Výsledek opravdu potěšil, zahřál nejen v bříšku, ale i v duši. ... celý článek



Linecké cukroví

Linecké cukroví

Konečně se setmělo, v pokoji voní františek který se lehce mísí z vůněmi z kuchyně... za chvíli přijde štědrovečerní večeře. Je načase nachystat vánoční cukroví, aby si každý mohl po večeři trochu smlsnout. Otevřu tedy krabici s cukrovím. Ale co to? že by nebylo linecké? Bez toho přece nejsou vánoce! Ale ano, je tu. Já zcela zapomněla, že z celozrnné mouky už nezáří jako sníh, chuť má ale báječnou... ... celý článek



Jablka v županu

Jablka v županu

Poslední krabice s jablky z chalupy se krčila v rohu. A pak mě to napadlo. Neustálý spěch a málo času mi brání v tom, abych si každý den ráno chystala poctivě svačiny do práce. Ano, jablka, to je jednoduchá svačinka. Ale co si to trochu zpestřit? Samozřejmě stále to musí být stejně nenáročné na balení (jen tak vhodit do sáčku), snadná konzumace (nikde nic nesmí odpadávat, žádná drobenka ani mák) a musí to zahnat mou touhu po sladkém (snad by se do toho hodila čokoláda). A tak jsem upekla jablíčka v celozrnném župánku s křupavým středem plným čokolády, rozinek a ořechů... A svačiny byly na světě. Na pět dní ale nevydržely, baštila jsem je i jako dezert. Také chcete recept na kouzelné jablíčko? ... celý článek



Pečený čaj bez bílého cukru

Pečený čaj bez bílého cukru

Zima už ťuká na dveře a sní chřipky, nachlazení a kašel. A Až se nás potom zeptá, jak jsme se připravovali, pokrčíme snad rameny? Ne. Vytáhneme ze spíže skleničku s pečeným čajem a společně s rodinou si večer uvaříme teplý šálek čaje. Tak honem ještě pro ovoce, ať to stihneme včas. A komu se povede pořádná dávka, může napsat pěkná věnování a obdarovat čajem třeba své kolegy v práci. ... celý článek



Pomerančové řezy

Pomerančové řezy

... celý článek



Melasový perníček s hruškami

Melasový perníček s hruškami

Milujte melasu... Je to (jak se často píše) opravdu černý zázrak. V tomto měkoučkém perníčku je opravdu báječná. Společně s hruškami, fruktózou a kořením se její chuť naprosto promění a najednou tu hmotu, co jste nejprve nemohli ani pozřít, budete chtít znovu a zas. Že nevěříte? Zkuste tento jednoduchý recept a poznejte ten černý zázrak také... ... celý článek



Ořechové dortíčky

Ořechové dortíčky

... celý článek



Makové sušenky s mandlovým krémem

Makové sušenky s mandlovým krémem

... celý článek



Podzimní muffiny

Podzimní muffiny

Voňavé potěšení pro sychravé dny. Takové jsou muffiny s jablíčky a hruškovým pyré. Tak pokud už máte ovoce ve sklepě, vezměte košík a honem pro ně. Ať můžete rodině něco dobrého upéct. A protože už není moc teplo, věřím tomu, že se na stole moc neohřejí ;) ... celý článek



Ovocný chlebíček

Ovocný chlebíček

Pořád ty stejné snídaně? Udělejte si změnu, která zachutná celé rodině. A budete mile překvapeni. Pokud u Vás doma stále jen ohrnovali nos nad zdravou výživou, tento chlebíček plný ovoce je jistě nadchne. Je to báječná snídaně či svačina do školy. A na sušeném ovoci rozhodně nešiďte! Rozinky, brusinky, třešně, papája a ananas, to všechno tam musí být, aby každé sousto bylo šťavnaté... ... celý článek



Křupavé čokoládové bonbony

Křupavé čokoládové bonbony

Jednoduché a rychlé antidepresivum. Takové jsou tyto bonbony s křupavým středem. Výraznou chuť hořké čokolády odlehčí jáhlové pukance a cukroví vhodné pro bezlepkovou dietu je na světě. A protože o Vánocích nesmí chybět pořádná čokoláda, nezapomeňte je zařadit do svého seznamu cukroví. Vaši rodinu i přátele tímto cukrovím jistě překvapíte, ale i nadchnete, protože každý rád sáhne po čokoládě. ... celý článek



Makovec

Makovec

V mnoha zemích je mák zakázaný a my si z něj děláme takovéto pochoutky. A já jsem za to jen vděčná. Mák je totiž náplň mého dětství. Buchty plněné nebo šišky sypané mákem. To bylo pochutnáníčko. Po tom vzpomínání teď musím zpytovat svědomí, protože jsem na něj velmi zanevřela. Když jsme si s ním ale upekla makovec, byla jsem nadšena. Ta chuť mě opět dostala. Chcete, aby dostala i Vás? Tak pojďme na recept... ... celý článek



Marokánky s vločkami

Marokánky s vločkami

Na Vánoce jako cukroví a během roku jako sladkost do obědové krabičky do práce. I takto se dají pojmout tyto marokánky. Během svátků je můžeme namáčet do čokolády a jako sušené ovoce použít, datle, brusinky, třešně a rozinky, a když během roku budete chtít jen doplnit svůj oběd do práce něčím sladkým, postačí jen rozinky či brusinky. ... celý článek



Vídeňský závin

Vídeňský závin

Čekám na chladné podzimní dny. Jablíčka v kopcích u nás na chalupě totiž dozrávají velmi pozdě. A když se pak při vaření jablkového pyré se skořicí rozvine po kuchyni ta slastná vůně, dostanu chuť na Vídeňský závin. Už když se peče v troubě, představuji si, jak sedím v kavárně a ještě teplý mi ho nesou. Ozdobený kokosovou šlehačkou se stává luxusní záležitostí. A porto hned musím pozvat kamarádky - chcete je na něj pozvat také? ... celý článek



Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky

Že nejsou sněhově bílé? Ano, nejsou z rafinované mouky. Ale na křehkosti jim nikdo neubral. A to já právě ráda, když se křehce rozpadají, jako sněhová koule.  ... celý článek



Rýžový pudink s kokosem

Rýžový pudink s kokosem

Rýže jako příloha? A co takhle sladký dezert? Jeho příprava je snadná a potřebujete na něj ingredience, které nejspíš máte běžně doma, nebo je není problém dokoupit v nějakém blízkém krámku. A až ho uvaříte, nezapomeňte si nějaký nalít i do uzavíratelné mističky, abyste si jej mohly vzít sebou do práce nebo do školy. ... celý článek



Javorové perníčky

Javorové perníčky

Které cukroví nechybí snad na žádném vánočním stole? Přece perníčky! Při pomyšlení na to měkoučké cukroví různých tvarů (srdíčka, koníčci, hvězdičky, rybičky atd..) si vzpomínám na dětství. S maminkou a sestrou jsme je pekly jako první cukrový, aby se řádně odležely a změkly. Při mých toulkách zdravou výživou jsem se dostala až k perníčkům z melasy, které mi velmi zachutnaly. Mým hlavním cílem ale byly perníčky z Javorového sirupu, protože mě ale melasa v perníčcích (a dokonce i litých pernících) velmi zaujala, nakonec jsem od ní zcela neustoupila. A proto ji v receptu na Javorové perníčky najdete také. Tak pojďme provonět dům. ... celý článek



Vánočka

Vánočka

Cukroví už je napečené a nyní, den před Štědrým dnem, už zbývá upéct jen to poslední - Vánočku. Celý rok se na to ráno těším, až se zakousnu do měkoučké Vánočky a ucítím tu chuť celozrnné mouky, kterou nadevše miluji. A když to pak s pečením přeženu a upeču jich více než je třeba, další dny si sušší krajíce namáčím do bílé kávy. Dost už mých představ, pojďme na ni. ... celý článek