Vánočka
(nejlépe z nápoje zajíc)2 lžíce sojového nápoje zajíc (sypký)2 lžíce tuhého krému z kokosového mléka- (zbytek plechovky si nechte na náš tip)špetka soli3 lžíce kokosumandle a rozinky
Cukroví už je napečené a nyní, den před Štědrým dnem, už zbývá upéct jen to poslední - Vánočku. Celý rok se na to ráno těším, až se zakousnu do měkoučké Vánočky a ucítím tu chuť celozrnné mouky, kterou nadevše miluji. A když to pak s pečením přeženu a upeču jich více než je třeba, další dny si sušší krajíce namáčím do bílé kávy. Dost už mých představ, pojďme na ni.
Droždí rozdrobíme do trochy vlažného mléka s cukrem a necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se solí, fruktózou, citronovou kůrou a kokosem. Do vlažného mléka dáme rozpustit kokosový krém a přidáme vymačkanou šťávu z půlky citronu. V sypké směsi uděláme důlek a nalijeme do něj vzešlý kvásek. Pomalu zapracováváme, přiléváme mléko a přisypeme rozinky. Vypracujeme těsto, které necháme kynout asi hodinu na teplém místě (pokud máme formu na vánočku, necháme kynout rovnou ve vymazané formě). Z vykynutého těsta pleteme Vánočku, kterou přeneseme na plech, ozdobíme rozinkami a mandlemi a necháme dalších 30 minut v teple kynout. Pečeme na 200 stupňů asi 20 minut. Průběžně kontrolujeme špejlí. Před podáváním můžeme posypat například na jemno namixovaným kokosem, mandlemi nebo sojovým nápojem.
A co od této Vánočky očekávat? Díky celozrnné mouce je Vánočka tmavší a kůrka nepotřená vejcem je křehká. Pokud se ale snažíte prožít Vánoce zdravě, bez nepřiměřených dávek cukru a tuku nebo třeba jen vegansky, je tato vánočka ideální volba.
A na závěr malý tip na servírování. V ingrediencích jsem doporučovala ponechat si zbytek plechovky s kokosovým krémem, nebo nejlépe, odebrat krém do uzavíratelné skleničky abyste jej mohly snáze skladovat. Požívám ho totiž místo másla na Vánočku a je s ním krásně vláčná a jemná.
Komentáře
Přidat nový komentář:
BvuSW | 27. 4. 2021, 13:22
buying pregabalin without rx in US
Everything what you want to know about medicines. Get now.