Mrkvový dort

Náhled
200g špaldové celozrnné mouky
100g pšeničné celozrnné mouky
200g strouhané mrkve
175-200 ml rýžového sirupu
(asi 2/3 lahvičky od formy CountryLife)
2 lžíce medu
125ml řepkového oleje
125g silken tofu
100g sušeného ovesného nápoje
lžička skořice
špetka soli
1 lžička vinného kamene
1 lžička sody
50ml vody
(nebo vody z plechovky od kokosového mléka)
Krém:
150g sušeného ovesného nápoje
plechovka kokosového mléka
(24hodin vychlazeného)
3 lžíce rýžového sirupu
stevie na přislazení
(podle chuti)

Přidávám recept na vynikající a šťavnatý mrkvový dort s kokosovo-ovesným krémem bez palmového tuku. Na přípravu je velmi jednoduchý a krém nezabere příliš mnoho času. Stačí jen pořádně vychladit kokosové mléko.


Nastrouhanou mrkev smícháme v misce s rýžovým sirupem, medem, řepkovým olejem a hedvábným (silken) tofu. Přidáme skořici a špetku soli a ještě jednou důkladně promícháme metličkou, aby se hedvábné tofu rozmačkalo a promísilo se směsí. Potom postupně přisypeme mouku se sušeným ovesným nápojem a opět důkladně metlou promícháme. Přilijeme ještě na doředění asi 50ml vody, nebo můžeme použít kokosovou vodu z plechovky kokosového mléka, kterou použijeme následně na krém. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Jako poslední přisypeme jedlou sodu a vinný kámen, naposledy těsto propracujeme a nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy (menší průměr, asi 20 cm).
Pečeme asi 50 minut. První polovinu pečení jsem pekla pod alobalem, aby mi dort na povrchu moc nezhnědl.
Krém je velmi velmi jednoduchý. Z plechovky kokosového mléka si vydlabu pouze tu ztuhlou  krémovou část, kterou dám šlehat  a přitom přisypávám sušený ovesný nápoj. Nakonec přisladím rýžovým (nebo agávovým sirupem) a dle chuti klidně i stévií.
Po upečení a vychladnutí korpus rozkrojím a promažu polovinou krému uprostřed. Korpus opět spojím a potom už jen dort potřu na povrchu a ozdobím mrkví či ořechy.


Rada pro rychlou verzi: těsto jednoduše nalijte na klasický plech pro buchtu a po upečení potřete krémem jen na povrchu. Krájejte na kostičky a máte parádní mrkvové řezy.  ;)

Lucie Sedláčková
28.5.2018

Vegany Alergiky na mléko Alergiky na vejce Diabetiky Redukční diety


Komentáře


Přidat nový komentář: