Datlánky

Náhled
100g ovesných vloček
(namletých na mouku)250g špaldové celozrnné mouky
(můžete vzít je 200 a doplnit 50g bílé hladké)
lžička skořice
50g vanilkové fruktózy
125ml datlového sirupu
160g alsanu

Dlouho mi doma ležel strojek na cukroví. Ano, mluvím o takové té "pistoli", ze které se protlačuje těsto a vznikají tak krásné sušenky. Alespoň tedy na krabici od strojku. Možná ale máte podobnou zkušenost jako já, že ze strojku né a né udělat nějaký pořádný tvar. Nyní jsem přišla na chutné ovesné sušenky s datlovým sirupem, které se mi vždycky povedou. A přitom po změknutí chutnají jako nějaké kupované ze zdravé výživy ;)

Ovesné vločky si namixujeme na moučku (můžeme použít blender nebo mixér na sekání). Je důležité, aby byla moučka opravdu jemná, kvůli následnému protlačování těsta. Potom přisypeme 200g šlapdové mouky (50g si odložíme), vanilkovou fruktózu, skořici a promícháme. Poté na sypkou směs nalijeme datlový sirup. Další krok je velmi důležitý. Rozpustíme si ve vodní lázni margarín. Musí být opravdu tekutý, aby těsto dobře ve strojku pracovalo. Když máme rozpuštěno, nalijeme jej na sypkou směs se sirupem a důkladně lžící promícháváme a vypracováváme těsto. Díky ovesným vločkám těsto pomalu nasává a pracuje se s ním lépe a lépe. Potom už přisypeme jen trochu mouky, cca 50g aby nám těsto přestalo lepit. Nyní už můžeme propracovat s těstem ručně. Ještě jednou propracujeme a na nic nečekáme, můžeme plnit do strojku. Těsto protlačujeme přímo na plech, nikoli na pečící papír, aby se nám od pistole vždy odlepilo. Pečeme asi 8 minut na 180 stupňů.
Sušenky nechte nejlépe jeden den odležet, aby se jejich chuť trochu rozležela a změkly.

Lucie Sedláčková
21.3.2018

Vegany Alergiky na mléko Alergiky na vejce Diabetiky


Komentáře


Přidat nový komentář: