Recepty vhodné pro - Bezlepkovou dietu

Dvě bezové limonády

Dvě bezové limonády

... celý článek



Obrácený ananasový bezlepkový koláč

Obrácený ananasový bezlepkový koláč

Když jsem se vrátila z Anglie, měla jsem těch toustových chlebů a baget plné zuby. Prostě už jsem lepek nemohla ani cítit. Tak jsem se opět vrhla na pečení, abych oprášila to, co jsem ještě nezapomněla. Měla jsem chuť na šťavnatý bezlepkový koláč. Bezlepková těsta mi jdou velmi dobře s kokosem a když přidám ještě ovoce... mmm... a tak jsem se vrhla na mou oblíbenou záležitost: Obrácený ananasový koláč v bezlepkovém provedení. ... celý článek



Chocolate mousse

Chocolate mousse

Tohle je ta nejlepší čokoládová pěna co znám. Je hotová během pár minut, neosychá, báječně se s ní manipuluje a je krásně nadýchaná. A hlavně její přípravu zvládne opravdu každý. Nevěříte? ... celý článek



Sušená jablka v čokoládě

Sušená jablka v čokoládě

Snad to nejsnazší cukroví, co může být. A přitom tak náramně dobré. Je hotové během pár minut, a tak i na Vánoce můžete potěšit i překvapit takřka bez práce a námahy. ... celý článek



Domácí sladký popcorn na kokosovém oleji

Domácí sladký popcorn na kokosovém oleji

Krásně provoní dům a na oslavě vždycky potěší všechny návštěvníky. Ještě teplý je rozhodně  nejlepší ;) ... celý článek



Bezlepkový

Bezlepkový "jogurtový" koláč s ovocem

Konečně pěkně měkoučký a nadýchaný koláč, který je i bez lepku, mléka a vajec. Svou vláčnost získá díky sojovému jogurtu. Přisladila jsem jen trochou třtinového cukru, a zbytek už hravě zvládla Stevie. Ovoce podle toho co zrovna roste, a nebo co jsme si přes léto pěkně namrazili ;) a jdeme péct. ... celý článek



Lehký bramborový salát s cuketou místo brambor

Lehký bramborový salát s cuketou místo brambor

Leká rychlovka vodná jen tak do krabičky do práce nebo klidně na Vánoční stůl. Jelikož takový salát dělám doma snad je sobě, vyjdou z něj tak dvě porce. Když spěchám stačí mi zelenina koupená ve skleničce, ale vy si s tím dáte jistě větší práci ;) ... celý článek



Tofu cheesecake

Tofu cheesecake

Tofu na sladko je báječná věc. A v mém životě už prostě cheesecake nějakou dobu chyběl. Řekla jsem si, že to prostě musím změnit a tak jsem se dala do kuchtění. Náplně z tofu jsem si byla jistá, to je prostě lahoda, ale ten korpus, to byl trochu oříšek. Toužila jsem po takové té krásné světlé barvě. Rozhodla jsem se, že trochu vyjdu vstříc bezlepkářům a ukážu jim, že těsto nemusí být jen ze těch škrobových mouček. Z těsta a náplně mi pak vyšel mazlík, na kterého jsem byla právem hrdá. A na své si přijdou i ti, co hledají zákusky s vyšším obsahem bílkovin (vegan sportovci, dietářky, nebo prostě já ;) ... celý článek



Malinová limonáda

Malinová limonáda

Zlný trh (touto dobou přesunutý na Moravské náměstí) je plný krásných borůvek a malin. A tak jsem prostě neodolala a musela jsem se pustit do limonád z čerstvého ovoce. Dobře vychlazená ovocná limonáda se hodí jen tak na osvěžení, nebo jako parádní nápoj pro domácí oslavu nebo grilovačku. Rodina, přátelé i děti budou nadšeni.   ... celý článek



Základní těsto bezlepkové

Základní těsto bezlepkové

V poslední době se lidé po bezlepkovém pečivu mohou doslova utlouct. Můj názor je takový, že pokud to někdo zcela nepotřebuje, raději bychom si pečivo měli dopřávat klasické lepkové. Samozřejmě z celozrnné mouky, nejlépe špaldové a zařadit také mouku žitnou. Ale někdy prostě bezlepkové udělat musím. Rozhodně nikdy neberu mouku škrobovou. Vystačíme si s moukou rýžovou a kukuřičnou... ... celý článek



Mangové lassi (a jiné ovocné koktejly)

Mangové lassi (a jiné ovocné koktejly)

V poslední době jsem si velmi oblíbila Indickou kuchyni. Mají mnoho jídle přirozeně rostlinných nebo pouze s použitím mléka či jogurtu, což už pro mě není žádnou překážkou, jelikož je krásně nahradím. V jedné kuchařce jsem našla recept na mangové lassi. Měl by to být svěží nápoj, který po ostrém jídle zchladí krk. Rozhodla jsem se ho zkusit a navnadilo mě to tak, že jsem hned po tom vyměnila ovoce i za sezónní a lokální ;) ... celý článek



Ovocné koktejly – Ananas s melounem

Ovocné koktejly – Ananas s melounem

V každém ročním období se snažím naslouchat přírodě. A v létě je prostě krásně. Tolik ovoce, vše čerstvé a šťavnaté. A proč? Protože v takovém teple také musíme zvýšit příjem tekutin. Ano, příroda to s námi opravdu myslí dobře. A takový šťavnaťoučký meloun nebo ananas, to je prostě neodolatelná výzva. A tak když nemám chuť na vodu, napiji se báječného ovocného koktejlu. ... celý článek



Zelňáky

Zelňáky

Když jsem jedla v práci kysané zelí, vzpomněla jsem si na zelné placičky, které na základní škole občas přinesla moje velmi dobrá kamarádka. Byly ze zelí, mouky a sádla. Byl to prostě skvost. Ale pořádně mastný. Já jsem se k jejich přípravě nikdy nedostala. Nedávno mě ale napadlo, udělat nějaké alespoň trochu podobné zelné placičky. Použila jsem uzené tofu na spojení zelí a zahustila moukou. Byla jsem nadmíru spokojená.  ... celý článek



Panna cotta

Panna cotta

Velmi snadný a zároveň elegantní a chutný dezert. Tak na mě Panna cotta vždy působila. A tak když jsem ji poprvé v rostlinné verzi připravila, hned jsem si ji zamilovala. Originální recept nemusel nijak příliš projít úpravou. Stačilo jen nahradit suroviny, smetanu vystřídalo kokosové mléko s kokosovým krémem, které se rostlinné smetaně velmi podobají. Želatinu pak nahradilo dortové želé značky Alnatura, se kterým se pracovalo velmi pohodlně. Výsledkem byl moučník, který byl jedinečně dobrý, a zároveň pokaždé jiný. Napoprvé jsem ho připravila s čerstvým pomerančem a zázvorovou omáčkou (jako zimní varianta), podruhé přelitý malinovou omáčkou a do třetice pak s amarettem a agávovým sirupem. ... celý článek



Kandovaná pomerančová kůra

Kandovaná pomerančová kůra

Jednoduchá sladkost nebo třeba zpestření zákusků a dortů. Na to je vhodná kandovaná pomerančová kůra. A my si ji nyní uděláme hezky doma a nesáhneme při tom na klasický bílý cukr. ... celý článek



RAW pohanková kaše

RAW pohanková kaše

Rychlá a chutná snídaně, kterou si dělám v sekacím mixéru. Vše nasypu do nádoby, promixuji a je hotovo (a to ještě zopakuji v receptu). Pro ty, co si doma nakličují a suší pohanku to je báječný způsob z mnoha jak pohanku využít. ... celý článek



RAW exotické poháry

RAW exotické poháry

Po dlouhé době jsem dostala chuť něco nepečeného. Protože ale stále nemám jogurtovač, nechci se poustět do sojových jogurtů (které jsem dříve dělala běžně). Když jsem ale jednou chystala něco jako RAW koláč, udělala jsem z kešu oříšků jistý bílý krém, o kterém jsem se později dozvěděla, že jej vitariáni považují za jogurt. Pro mě jogurt ale zatím zůstává jugurtem pouze ten sojový (protože ho zbožňuji). I tak jsem ale krém použila na výrobu pohárů s exotickými surovinami. Výsledkem je dobrá zdravá svačinka co opravdu zasytí.  ... celý článek



RAW tyčinky

RAW tyčinky

Chcete si smlsnout zdravě a bez výčitek? Ochutnejte RAW tyčinky, ve kterých se ukrývá mnoho živé energie. Jsou čistě rostlinné, neobsahují bílý cukr a společně s ovocnou fresh šťávou jsou ideální volbou jako kvalitní start do nového dne či jako chutná svačinka. Základ tyčinek tvoří oříšky kešu, které obsahují nenasycené mastné kyseliny, kyselinu listovou a vitamíny skupiny B. Dále naklíčená a šetrně sušená pohanka, která rovněž obsahuje vitamín B a také minerály jako je draslík, hořčík, fosfor, železo a vápník. Díky lněnému semínku jsou tyčinky velmi bohaté na vlákninu a omega-3 mastné kyseliny. Kakaová tyčinka obsahuje nepražené kakao, což je silný antioxidant, má antidepresivní účinky a je obohaceno o draslík, vápník a sodík. Ovocná tyčinka se zase může pochlubit malinami a jahodami, které byly sušené mrazem, aby si uchovaly co nejvíce vitamínu a také svoji příjemnou svěží chuť.  ... celý článek



Čokoládová pomazánka s kokosem

Čokoládová pomazánka s kokosem

Jednoduchý recept na přípravu sladké pomazánky či krému nebo náplně při pečení. Jde jen o základní recept, dochutit si ji můžete přidáním různých složek jako třeba nepraženého kakaa (pro ještě kakaovější chuť), oříšků nebo vybrat jiný oblíbený alkohol. Navíc je recept vhodný i pro bezlepkovou dietu. A tak si pochutnají všichni hezky spolu. ... celý článek



Česneková pomazánka s vlašskými ořechy

Česneková pomazánka s vlašskými ořechy

Konečně pomazánka, která je rychlá a jednoduchá, není k ní potřeby moc různým a netradičních suroviv a hlavně chutná všem. A tak si na oslavě či na Silvestrovském pohoštění může smlsnout vegan společně s všežravcem na jedné stejné pochoutce. A věřte tomu, nikdo remcat nebude, je opravdu báječná. Doma ji papáme moc rádi. ... celý článek



Kari mrkvová polévka s kokosovým mlékem

Kari mrkvová polévka s kokosovým mlékem

V poslední době jsem se zaměřila na jednoduchá a rychlá jídla, protože kvůli práci nemám mnoho času. Zkusila jsem proto svoji milovanou kari mrkvovou klasiku, tentokrát ale s kokosovým mlékem. Výsledek je opravdu báječný. A jistě zachutná všem (i masožroutům). ... celý článek



RAW Avokádový přílohový salát s klíčky

RAW Avokádový přílohový salát s klíčky

Plná nadšení se snažím zvýšit přísun živé stravy na svůj talíř. Nyní tvoří asi 50% mého jídelníčku. Vycházím ale stále z toho co znám. Klíčky jsou pro mě báječnou náhradou místo krupek či popcornu a avokádo, k tomu ani není co dodat, prostě jej miluji. Spojením jsem vytvořila salát, který používám jako přílohu, lze si na něm ale pochutnat i jen tak k svačině. Je rychlý a popravdě není ani nijak nápaditý. V jednoduchosti je kouzlo. Takže pokud pěstujete klíčky (a že na tom není vůbec nic těžkého), nebo je jen kupujete v supermarketu, zkuste to. ... celý článek



Čokoládové lanýže

Čokoládové lanýže

... celý článek



dRAWá chalva

dRAWá chalva

Chalvu pamatuji již od dětství. Snad pro to jsem byla tolik překvapená, že moji spolužáci v maturitním ročníku měli poprvé chalvu, když nám ji daroval náš češtinář. Pro mě je chalva klasika, proto jsem se na ni vrhla i já. ... celý článek



Vánoční pečený čaj

Vánoční pečený čaj

Zahřátí s vůní Vánoc. Proč ale opět pečený čaj? Protože v tomto čase nemusí být jen pečeným čajem. Může být také krásným dárkem či báječným základem pro Vánoční punč. Že Vás to ještě napadlo? Mě ano! A proto se pár skleniček schovává do zálohy pod postelí. A kdyby vydržely do léta, mohou být vhodným základem třeba i pro studenou Sangrii. Ale proč o to vůbec uvažuji... to se nestane ;) ... celý článek



Úly

Úly

Konečně se plní úly. To znamená? Štědrý den za dveřmi. Ano, plnění úlů je pro mě signálem, že pečení již končí. Konečně se prospím... ale když si tak zavzpomínám. Mletí oříšků a vmačkávání těsta do formiček. To jsme jako děti se sestrou milovaly. Škoda, že teď každá pečeme zvlášť. Už kolem toho pečení není tolik pěkného. O to více se snažit, aby alespoň ty úlečky byly krásné. ... celý článek



Kokosky s ovocem

Kokosky s ovocem

Když se mi rozsypal kokos, vypadalo to, že u mě v kuchyni sněží - nastal čas na kokosky. Zkoušela jsem již různé varianty - kokosky s okarou či karobem, nikdy mě ale dlouho nechutnaly. Potom jsem chtěla vytvořit kokosové Marokánky. Nakonec jsem z toho udělala kokosky plné šťavnatého ovoce. A protože si na sušeném ovoci potrpím, je ho tam pořádná dávka. A tak se tu s kokosem sešly brusinky, rozinky, datle, papája a višně. ... celý článek



Sojové mušličky

Sojové mušličky

Prohlížím si staré kuchařky a jsem uchvácena cukrovím. Na těch fotografiích vypadá tak báječně. Takové umí přesně moje babička a překvapivě moje sestra. Škoda jen, že já nejsem tak šikovná...Potom mě ale najednou zaujmou sojové hříbečky ze sojové mouky. Tu používám místo vajec, péct z ní mě ale nenapadlo. Potom zjistím, že se jedná o nepečené cukroví - konkrétně sojové hříbečky. Nikdy jsem se s nimi nesetkala, a s verzí která byla v kuchařce se už také ani setkat nechci. Ale když upustíme od tolika bílého cukru, másla a bílku a sáhneme do mých milovaných suroviny (javorový a agávový sirup, kokosový olej, mandličky atd...) třeba by to nějak šlo ;) A tak je tu další recept pro bezlepkovou dietu. ... celý článek



Poctivá horká hruška

Poctivá horká hruška

Nápoje horké jablko a horká hruška zná asi každý. Je to opravdu příjemné pitíčko které se hodí hlavně v chladném zimním období. S pořádnou porcí šlehačky se z něj potom stává i chutný dezert. Proto jsem opět sáhla po své milovaném kokosovém mléce a pustila se do šlehání. Výsledek opravdu potěšil, zahřál nejen v bříšku, ale i v duši. ... celý článek



Pečený čaj bez bílého cukru

Pečený čaj bez bílého cukru

Zima už ťuká na dveře a sní chřipky, nachlazení a kašel. A Až se nás potom zeptá, jak jsme se připravovali, pokrčíme snad rameny? Ne. Vytáhneme ze spíže skleničku s pečeným čajem a společně s rodinou si večer uvaříme teplý šálek čaje. Tak honem ještě pro ovoce, ať to stihneme včas. A komu se povede pořádná dávka, může napsat pěkná věnování a obdarovat čajem třeba své kolegy v práci. ... celý článek



Křupavé čokoládové bonbony

Křupavé čokoládové bonbony

Jednoduché a rychlé antidepresivum. Takové jsou tyto bonbony s křupavým středem. Výraznou chuť hořké čokolády odlehčí jáhlové pukance a cukroví vhodné pro bezlepkovou dietu je na světě. A protože o Vánocích nesmí chybět pořádná čokoláda, nezapomeňte je zařadit do svého seznamu cukroví. Vaši rodinu i přátele tímto cukrovím jistě překvapíte, ale i nadchnete, protože každý rád sáhne po čokoládě. ... celý článek



Rýžový pudink s kokosem

Rýžový pudink s kokosem

Rýže jako příloha? A co takhle sladký dezert? Jeho příprava je snadná a potřebujete na něj ingredience, které nejspíš máte běžně doma, nebo je není problém dokoupit v nějakém blízkém krámku. A až ho uvaříte, nezapomeňte si nějaký nalít i do uzavíratelné mističky, abyste si jej mohly vzít sebou do práce nebo do školy. ... celý článek



Datlové kuličky v čokoládě

Datlové kuličky v čokoládě

Následující recept je na datlové cukroví vhodné nejen na Vánoce. - Datle mám od dětství spjaté s Vánocemi. Nikdy mi moc nechutnaly, a tak jsme se po nich ani moc během roku nedívali. O Vánocích to byla ale tradice. Jak se mi ale časem změnil můj život, začala jsem dostávat chuť i na věci, které jsem nikdy neměla ráda. Teď konečně vím, o co jsem přicházela. Datle jsou totiž naprosto báječné, a proto si je nyní dopřávám častěji. A tento recept si také mohou vychutnat i vitariáni, protože ochuzenější varianta má značku "RAW". ... celý článek