Čokoládové lanýže

Náhled
200g hořké čokolády BIO*
(min 70% kakaa)
200g tuhého kokosového mléka
(nechte si ještě 50g v záloze)
50g rostlinného margarínu*
tekutá či sypká stévie
3 lžíce poctivého kakaa*
2 lžíce rumu
 
*produkty z ekologického zemědělství

Od chvíle co jsem je poprvé zkusila, netoužila jsem po ničem jiném, než je sama zkusit. A tak nakonec tu opravdu jsou slibované veganské čokoládové lanýže. K tomuhle receptu asi nemám opravdu co dodat. Jsou prostě úžasné. Pokud milujete dobrou hořkou čokoládu, neváhejte a zkuste je. Navíc si luxusně pochutná i bezlepková dieta.

Volba čokolády ovlivní mnohé. Pokud nemáte v lásce příliš hořkou čokoládu, použijte takovou, která má max 70%. Já použila 85% a lanýže jsou opravdu dost silné, což nevadí, pokud hořkou čokoládu zbožňujete. Co se týče značky čokolády, kolem 70% volte čokoládu VIVANI, mám s ní jen ty nejlepší zkušenosti. Kolem 85% se mi zase báječně osvědčila čokoláda z Alberta značky Liebhart’s Gesundkost jménem "Amore Bio".
 
Tuhé kokosové mléko se pokusíme vyšlehat s rostlinným tukem a rumem. Osladíme stévií asi za 75g cukru (později můžeme ještě přidat). Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Kokosové po lžících začneme přidávat a ho čokolády. Směs důkladně promícháváme dokud nevznikne kompaktní hmota (nyní můžeme ochutnat a ještě případně dosladit). Je taková odlehčenější. Mě se tuk bohužel trochu srážel (myslím že by se nemělo stát u Alsanu a měkčích margarínů). Je na tu snadné řešení. Dáme směs chladit do lednice (lépe do mrazáku kde vše probíhá rychleji) a každých 5 minut směs vytahuje a lžící odebírám trochu tuku co vyplavala na povrch. Jakmile je směs tuhá (v mrazáku asi za 45 minut, v lednici cca 1,5) zkontrolujeme jestli na povrchu neztuhl tuk, případně jej lžící odstraníme a potom lžičkou ukrajujeme hmotu kterou v prstech tvarujeme do nepravidelných kuliček (prohlédněte si na internetu, jak vypadají pravé lanýže). Každou kuličku obalíme v kvalitním kakau). Skladujeme v lednici. Pokud jsou z lednice příliš tuhé (nestalo se mi), můžete je napřed servírování vytáhnout trochu dříve a nechat povolit.
 
Směs vystačila na 35 lanýžů. Ale hodně o tom rozhoduje také to, jak je děláte velké, nebo kolik jich při přípravě sníte. 
 
No řekněte, není to netradiční ale luxusní Vánoční cukroví?
Lucie Sedláčková
16.12.2013

Vegany Alergiky na mléko Alergiky na vejce Bezlepkovou dietu Diabetiky


Komentáře


Přidat nový komentář:







Lucie Sedláčková | 20. 12. 2013, 11:02
Děkuji Vám za upozornění, na kokosové mléko jsem zvyklá a nenapadlo mě, že ho někdo nemusí znát. Jedná se o kokosové mléko v plechovce, které necháte 14 hodin vychladit. Po otevření je uvnitř tuhý kokosový krém. Je dobré dno plechovky před otevřením prorazit otvírákem na konzervy, aby odtekla trocha kokosové vody.

Velmi dobré kokosové mléko v plechovce naleznete v Albertu nebo potom různé druhy ve zdravých výživách.
Niki | 19. 12. 2013, 20:00
Dobry den, vyzera to bajecne! Urcite vyskusam. Prosim vas, ake je to "tuhe kokos mlieko"? Dakujem!