Recepty - Pečivo

Obrácený ananasový bezlepkový koláč

Obrácený ananasový bezlepkový koláč

Když jsem se vrátila z Anglie, měla jsem těch toustových chlebů a baget plné zuby. Prostě už jsem lepek nemohla ani cítit. Tak jsem se opět vrhla na pečení, abych oprášila to, co jsem ještě nezapomněla. Měla jsem chuť na šťavnatý bezlepkový koláč. Bezlepková těsta mi jdou velmi dobře s kokosem a když přidám ještě ovoce... mmm... a tak jsem se vrhla na mou oblíbenou záležitost: Obrácený ananasový koláč v bezlepkovém provedení. ... celý článek



Bezlepkový

Bezlepkový "jogurtový" koláč s ovocem

Konečně pěkně měkoučký a nadýchaný koláč, který je i bez lepku, mléka a vajec. Svou vláčnost získá díky sojovému jogurtu. Přisladila jsem jen trochou třtinového cukru, a zbytek už hravě zvládla Stevie. Ovoce podle toho co zrovna roste, a nebo co jsme si přes léto pěkně namrazili ;) a jdeme péct. ... celý článek



Nadýchaný perník s javorovým sirupem

Nadýchaný perník s javorovým sirupem

Luxusně nadýchaný perník, kterým dostanete každou návštěvu. Je opravdu slavnostní, krásně nadýchaný... no prostě jeden z nejlepších perníků v mém životě. A to BIO koření tak krásně voní... ;) ... celý článek



Dietní závin z ovesných vloček

Dietní závin z ovesných vloček

Poslední dobou opravdu spěchám. Nemám čas na dlouhé pečení a vymýšlení. Na internetu jsem spatřila nějakou vločkovou šišu (závin) a nevěděla jsem, jak to jen holky dělají. Navíc jogurt a mléko bylo jistě kravské, takže pro mě stejně nic. Protože jsem ale pekla takovéto vločkové koláče, které byly pouze z vloček a trochy mouky, řekla jsem si, že by to šlo možná i se závinem. Šlo a vyšlo ;) ... celý článek



Základní těsto bezlepkové

Základní těsto bezlepkové

V poslední době se lidé po bezlepkovém pečivu mohou doslova utlouct. Můj názor je takový, že pokud to někdo zcela nepotřebuje, raději bychom si pečivo měli dopřávat klasické lepkové. Samozřejmě z celozrnné mouky, nejlépe špaldové a zařadit také mouku žitnou. Ale někdy prostě bezlepkové udělat musím. Rozhodně nikdy neberu mouku škrobovou. Vystačíme si s moukou rýžovou a kukuřičnou... ... celý článek



Nadýchaná bábovka s javorovým a datlovým sirupem

Nadýchaná bábovka s javorovým a datlovým sirupem

Bábovka s javorovým a datlovým sirupem prostě nemá chybu. Snad vždy se vydaří a pokaždé bude sklízet úspěch. Javorový sirup jí dá neodolatelnou chuť a díky datlovému sirupu se stane krásně nadýchanou a jemnou. Už jsem skoro nedoufala, že se mi povede tak báječná bábovka z čistě rostlinných surovin. ... celý článek



Pečené donuty

Pečené donuty

Pečené donuty jsem dělávala ještě než jsem trochu změnila svůj jídelníček. Smažení jsem totiž nikdy nemívala příliš v oblibě, a to především kvůli pracnosti a také zápachu. A právě nedávno jsem si na své oblíbené donuty vzpomněla. Recept tedy prošel menší úpravou a hned jsem se na ně vrhla. Dělala jsem je 3x abych docílila toho nejlepšího výsledku. Nakonec jsem trochu polevila s celozrnnou moukou a zapracovala jsem lehce i na barvě. Samozřejmě kdo chce, může těsto udělat 100% celozrnné. A z pudinků zvítězil překvapivě vaječný likér s kokosem od Amylonu. Další velmi dobrou volbou je vanilkový BIO od Amylonu, naopak banán mě v těstě lehce zklamal. A jaký přidáte vy? ... celý článek



Vánočka z pšeničného kvásku

Vánočka z pšeničného kvásku

Zdravě na Štědrý den již z rána. Tak jsem si to představovala, když jsem začala zkoušet vánočku z kvásku. Vzala jsem svůj předchozí recept na vánočku a zaměnila jsem droždí za kvásek. Je to opravdu jiné. Varianta, kterou uveřejňuji, mi vyhovovala nejvíce. Zdá se složitá, ale většinu času se o těsto nestaráte. Výsledek je mnohem méně nadýchaný a těžší než z droždí. Je však zdravější a nenafukuje bříško ;) ... celý článek



Datlové koláče

Datlové koláče

... celý článek



Jablka v županu

Jablka v županu

Poslední krabice s jablky z chalupy se krčila v rohu. A pak mě to napadlo. Neustálý spěch a málo času mi brání v tom, abych si každý den ráno chystala poctivě svačiny do práce. Ano, jablka, to je jednoduchá svačinka. Ale co si to trochu zpestřit? Samozřejmě stále to musí být stejně nenáročné na balení (jen tak vhodit do sáčku), snadná konzumace (nikde nic nesmí odpadávat, žádná drobenka ani mák) a musí to zahnat mou touhu po sladkém (snad by se do toho hodila čokoláda). A tak jsem upekla jablíčka v celozrnném župánku s křupavým středem plným čokolády, rozinek a ořechů... A svačiny byly na světě. Na pět dní ale nevydržely, baštila jsem je i jako dezert. Také chcete recept na kouzelné jablíčko? ... celý článek



Melasový perníček s hruškami

Melasový perníček s hruškami

Milujte melasu... Je to (jak se často píše) opravdu černý zázrak. V tomto měkoučkém perníčku je opravdu báječná. Společně s hruškami, fruktózou a kořením se její chuť naprosto promění a najednou tu hmotu, co jste nejprve nemohli ani pozřít, budete chtít znovu a zas. Že nevěříte? Zkuste tento jednoduchý recept a poznejte ten černý zázrak také... ... celý článek



Ovocný chlebíček

Ovocný chlebíček

Pořád ty stejné snídaně? Udělejte si změnu, která zachutná celé rodině. A budete mile překvapeni. Pokud u Vás doma stále jen ohrnovali nos nad zdravou výživou, tento chlebíček plný ovoce je jistě nadchne. Je to báječná snídaně či svačina do školy. A na sušeném ovoci rozhodně nešiďte! Rozinky, brusinky, třešně, papája a ananas, to všechno tam musí být, aby každé sousto bylo šťavnaté... ... celý článek



Makovec

Makovec

V mnoha zemích je mák zakázaný a my si z něj děláme takovéto pochoutky. A já jsem za to jen vděčná. Mák je totiž náplň mého dětství. Buchty plněné nebo šišky sypané mákem. To bylo pochutnáníčko. Po tom vzpomínání teď musím zpytovat svědomí, protože jsem na něj velmi zanevřela. Když jsme si s ním ale upekla makovec, byla jsem nadšena. Ta chuť mě opět dostala. Chcete, aby dostala i Vás? Tak pojďme na recept... ... celý článek



Vánočka

Vánočka

Cukroví už je napečené a nyní, den před Štědrým dnem, už zbývá upéct jen to poslední - Vánočku. Celý rok se na to ráno těším, až se zakousnu do měkoučké Vánočky a ucítím tu chuť celozrnné mouky, kterou nadevše miluji. A když to pak s pečením přeženu a upeču jich více než je třeba, další dny si sušší krajíce namáčím do bílé kávy. Dost už mých představ, pojďme na ni. ... celý článek