Vánočka z pšeničného kvásku

Náhled

Vánočka z kvásku

300g polohrubé BIO mouky špaldové
300g celozrnné hladké mouky
150g pšeničného kvásku
(poměr vody v ksásku s moukou 1:1)
80g kokosového oleje
2 lžíce vanilkové fruktózy
1 lžíce javorového sirupu
1 a 1/2 hrnku rostlinného mléka
(může být vyrobené ze sušeného)
špetka soli
3 lžíce sušeného sojového nebo ovesného nápoje
3 lžíce kokosového krému z kokosového mléka
2 lžíce hrašky
50g rozinek
2 lžičky citronové šťávy a kůra z půlky citronu
2 lžíce kokosu

Zdravě na Štědrý den již z rána. Tak jsem si to představovala, když jsem začala zkoušet vánočku z kvásku. Vzala jsem svůj předchozí recept na vánočku a zaměnila jsem droždí za kvásek. Je to opravdu jiné. Varianta, kterou uveřejňuji, mi vyhovovala nejvíce. Zdá se složitá, ale většinu času se o těsto nestaráte. Výsledek je mnohem méně nadýchaný a těžší než z droždí. Je však zdravější a nenafukuje bříško ;)

Vždy když jsem se pokoušela o kváskovou variantu, bylo to velmi podobné. Bublinky byly malinkaté, kvásek se opravdu snažil, ale protože kváskové těsto má podle mě vždy tendenci rozjíždět se tak nějak do stran, vánočka není příliš nadýchaná a vysoká. Pokud ale pečete s kváskem, můžete ji zkusit podle svých zkušeností dopracovat k dokonalosti. Mě tato struktura nevadí, vánočka se dobře krájí a nedrobí. I tak je mým snem, udělat jednoho dne vánočku krásně nadýchanou. Pokud chcete začít v tomto snažní se mnou, zkuste třeba začít s tímto receptem.

(Pozn.: Recept mám upravený časově na pečení na Štědrý den)

Asi v 17.00 - 150g pšeničného kvásku (voda s moukou v poměru 1:1) pokojové teploty smícháme s rostlinným mlékem (nejlépe také pokojové teploty), osladíme fruktózou a javorovým sirupem. Mouku smícháme se sypkými ingrediencemi (sůl, sušený sojový či ovesný nápoj, kokos a hraška) a k sypké směsi přilijeme směs tekutou. Přidáme ještě odměřené množství oleje, citronovou šťávu a kůru. Vypracujeme těsto. Konzistenci volíme podle způsobu následujícího zpracování. Pokud budeme péct těsto ve formě (na vánočku či mazanec v dortové či bábovkové formě), testo klidně ještě dvěma až třemi lžícemi vody doředíme (jen pokud je opravdu tuhé a celkem nelepivé). Těsto kynuté ve formě se nám totiž "nerozteče" do stran, proto si ho můžeme dovolit trochu vláčnější, lépe tak nakyne). Pokud budeme dělat vánočku sami a bez formy, necháme těsto tak jak je. Potom jej už jen dáme do uzavíratelné nádoby (např. plastová krabička) a vložíme jej do lednice.

 V 23.00 těsto vytáhneme z lednice a pokud ho chceme péct ve formě, rovnou už jej nachystáme na pečení. Formu vymažeme a vysypeme a těsto do ní rovnoměrně "rozložíme" (těsto nesmí být tekuté ani tuhé jako na buchty). Potom už jen necháme do rána kynout (ideální teplota je tak 22 stupňů) v příliš teplé místnosti těsto může vykynout rychleji, což je kynutí přes noc nežádoucí. Pokud těsto nepečeme ve formě, pouze otevřeme plastovou krabičku a necháme těsto do rána kynout.

Druhý den asi v 7.00 dáme buď těsto ve formě péct, nebo vyklopíme těsto na pomoučený vál. Mělo by být lepivé a mírně se roztékat do stran. Vezmeme alespoň dvě hrsti mouky a zapracujeme tak, aby ztuhlou a méně se lepilo. Tohle je hodně o tom, jak to vyjde. Cílem je prostě stabilnější a tužší těsko, příliš nelepivé, ze kterého můžeme udělat bochánky.  Potom rozdělíme na požadovaný počet pramenů (já na devět) a pleteme vánočku. Já spodní vrstvu pletu rovnou na plechu. Upletenou vánočku potřeme vodou.

Pečení: Obě varianty peču v troubě, do které na dno vložím nádobu s vodou. Peču kolem 220 stupňů a po pár minutách pečení, kdy povrch přestane být lepkavý, vánočku přikrývám pečícím papírem. Pokud se povrch dělá moc rychle, snížíme výkon na 200. Výsledná doba pečené je trochu přes 30 minut.

Co na vánočku když marmeláda už omrzela? Opravdu luxusní volbou je zbytek tuhého kokosového krému. 

Lucie Sedláčková
11.12.2013

Vegany Alergiky na mléko Alergiky na vejce Diabetiky Redukční diety


Komentáře


Přidat nový komentář:







QzwGO | 29. 4. 2021, 11:14
Drugs prescribing information. Short-Term Effects.
can you buy pregabalin on line in US
Some news about meds. Get information now.