Recepty - Sladké pokrmy

Pohanková krupicová kaše s chia semínky

Pohanková krupicová kaše s chia semínky

Krupicová kaše je jídlem mého dětství. A kašičky miluji do dnes. Jenže teď jsem si už tak nějak zvykla na kaše ovesné, které mému tělu dávají každé ráno dostatek energie. Někdy ale tento můj ovesný rituál jednoduše nahradím příjemnou vzpomínkou na mé dětství v podobě krupicové kaše sypané kakaem. V posledních dnech si ji dopřávám častěji a častěji. Jen jsem si kašičku upravila mému dnešním životnímu stylu. ... celý článek



Melounový salát

Melounový salát

Toto léto jsou v České republice pořádná vedra, slyšela jsem... No škoda, že já to propásla. Letní atmosféru však doháním melounovým salátem. A je to osvěžující lahoda i bez těch veder. A přitom tak jednoduché, že bych to ani nechtěla publikovat jako recept. Ale nemohu si pomoct. Je prostě úžasný, takže sem s ním! ... celý článek



Dark forest fruit

Dark forest fruit "tvaroh" z kokosové mouky

Upřímně řečeno, takový ten klasický kyselý vaničkový tvaroh mi prostě chybí. Asi nejjednodušší a nejběžnější náhrada tvarohu je tofu... on to vlastně je tvaroh ze sojového mléka. Ale potože se mi tu v anglii tofu hledá opravdu horko těžko (a za slušný peníz už vůbec ne), rozhodla jsem se najít nějakou jinou náhradu a také jsem konečně využila kokosovou mouku, kterou jsem si tu ze zvědavosti koupila (500g kokosové mouky mě vyjde stejně jako kostka tofu). ... celý článek



RAW pohanková kaše

RAW pohanková kaše

Rychlá a chutná snídaně, kterou si dělám v sekacím mixéru. Vše nasypu do nádoby, promixuji a je hotovo (a to ještě zopakuji v receptu). Pro ty, co si doma nakličují a suší pohanku to je báječný způsob z mnoha jak pohanku využít. ... celý článek



RAW exotické poháry

RAW exotické poháry

Po dlouhé době jsem dostala chuť něco nepečeného. Protože ale stále nemám jogurtovač, nechci se poustět do sojových jogurtů (které jsem dříve dělala běžně). Když jsem ale jednou chystala něco jako RAW koláč, udělala jsem z kešu oříšků jistý bílý krém, o kterém jsem se později dozvěděla, že jej vitariáni považují za jogurt. Pro mě jogurt ale zatím zůstává jugurtem pouze ten sojový (protože ho zbožňuji). I tak jsem ale krém použila na výrobu pohárů s exotickými surovinami. Výsledkem je dobrá zdravá svačinka co opravdu zasytí.  ... celý článek



Silné a měkké palačinky s kváskem

Silné a měkké palačinky s kváskem

Palačinky slané, sladké nebo jen tak samotné... nemohu se jich nabažit. Vždy obdivuji přípravu francouzských palačinek, které jsou tenounké snad jako papír. Při jejich obracení se mi tají dech a mám strach, že se musí přece roztrhnout. Protože tak šikovná opravdu nejsem. Vydala jsem se cestou opačnou. Toužila jsem po měkkoučké palačince plné kokosového krému a marmelády. Ale slané směsi jsem chtěla palačinku silnou, kterou mohu plnit špenátem či nějakou zeleninovou směsí, aby mě palačinka dostatečně zasytila. Vycházela jsem z receptu na kváskové Lívance a rovnou podotýkám, že tohle těsto lze na lívanečníku použít i na lívance. Výsledek jsem nakonec nafotila jen zakápnutý marmeládou slazenou agávovým sirupem a nakonec jsem to celé posypala oříšky. Palačinky se ale báječně hodí připravit i na slano. ... celý článek



Kváskové lívance

Kváskové lívance

Sbíhají se mi sliny, když si vzpomenu na tyto snadné a dietní lívance. Jejich chuť je taková obyčejná, ovšem pokapané javorovým sirupem, to je prostě kouzlo. Navíc ta příprava je tak snadná a můžeme na ně využít i náš milovaný kvásek. Ještě ho nemáte? To je ale chyba. Uvidíte že s jeho pomocí můžete vykouzlit zdravá jídla. Příprava se může zdát možná složitější, ale je také mnohem zábavnější, než jen smíchat směs na lívance z krabice s vodou. ... celý článek