Vánoční likér na způsob Baileys

Náhled
2 plechovky kokosového mléka
2 dl+1 dl skotské whisky
250 ml + 50 ml javorového sirupu
50g kokosového cukru
Vanilka
Lžička kávovinového nápoje (Caro)
voliterné: rostlinné mléko
K tomuto krémovému alkoholickému nápoji nemám co dodat. Stačí jen nalít na led a vychutnávat. Je to prostě lahoda...
 
Kokosové mléko svaříme s 250 ml javorového sirupu a 50g kokosového cukru. Jednoduše přivedeme mléko s cukrem a sirupem k mírnému varu a za občasného míchání vaříme asi 20 minut. Tvoří se pěna, jemně pobublává, ale nesmí se připalovat.
Před koncem ještě přidáme lžičku cara s vanilkou a necháme povařit. Promícháme důkladně metlí, aby se netvořily kousky karamelu po stěnách hrnce. Nakonec kondenzované mléko necháme vychladnout.
Po vychladnutí do něj prilijeme 2 dl whisky. Promícháme a zkusíme hustotu. Vždy mi výsledek dopadne trochu jinak. Některá mléka mají více vody, jiná méně. Většinou je ale směs opravdu velmi hustá, nakonec tedy priliji ještě 1dl javorového sirupu a 1 dl whisky. Můžete ale přidat už jen sirup nebo od každého jen 50 ml, podle hustoty či vašich představ.
Můžete ochutnat pro představu, ale nejlepší je nechat uležet alespoň jeden den pro první ochutnávku. Nejlépe však cca 4 dny. Hořkost naprosto vymizí a chutě se zcela propojí. Pokud je výsledný nápoj velmi hustý, můžete jej jednoduše naředit třeba rýžovým či kokosovým mlékem z kartonové krabice (ne kokosové mléko z plechovky). Při použití mléka z kartonové krabice ale doporučuji zkonzumovat cca do týdne.
Lucie Sedláčková
19.12.2018

Vegany Alergiky na mléko Alergiky na vejce Bezlepkovou dietu


Komentáře


Přidat nový komentář: