Recepty - Zákusky a dorty
Mrkvový dort
Přidávám recept na vynikající a šťavnatý mrkvový dort s kokosovo-ovesným krémem bez palmového tuku. Na přípravu je velmi jednoduchý a krém nezabere příliš mnoho času. Stačí jen pořádně vychladit kokosové mléko. ... celý článek
Švédské ovesné kuličky s čokoládou
Další recept, co jsem si přivezla z mých cest. Tento je konkrétně ze Švédska a jedná se o nepečené kuličky z ovesných vloček. Když se pak cukr nahradí březovým cukrem a máslo kokosovým olejem, jedná se o chutnou a zdravější sladkost, která lze také připravit třeba jako Vánoční cukroví. Při koupi bezlepkových vloček jsou pak vhodnou sladkostí i pro bezlepkáře. ... celý článek
Anglický Christmas pudding
Kdo si ještě pamatuje, co jsme se učili o anglickém "Christmas pudding" na hodinách angličtiny? Pravděpodobně si vybavíme, že to pro nás byl nějaký až plísní prorostlý starý, slizký puding, do kterého rodina zapekla takřka vše, co dům dal. Jenže chyba je už u toho názvu. My si pod pojmem pudink většinou představíme škrob rozmíchaný v mléce s cukrem a třeba s vanilkovou příchutí. Horký má krémovou konzistenci a po vychladnutí je tuhý, drží tvar a dá se vyklopit z formiček. Anglický pudink má pár věcí společných, třeba to, že se nepeče ale "vaří" a lze jej vyklopit z formičky, ten zbytek je ale odlišný. Představte si jej třeba jako ovocný chlebíček. Je vláčný, mokrý, silně aromatický a plný ovoce. Zkusíme ho? Udělala jsem pár úprav, abychom ho bez problémů zvládli napoprvé a to i bez živočišných produktů a spousty cukru! ... celý článek
"Tatranky"
Tento recept není ani tak moc receptem. Je to jen drobné doplnění jednoho z mých starších receptů, díky kterému vzniknou báječné oplatky na způsob tatranek. Ač se mi ze začátku zdála příprava lískooříškové pomazánky náročná a zdlouhavá, kvůli těmto oplatkám mi ji nevadí dělat znovu a znovu. ... celý článek
Roláda s kokosovým krémem a fairtradeovou čokoládou
Roláda s kokosovým krémem a fairtadeovou čokoládou
Je nadýchaná, měkoučká a lehká. Jsem naprosto nadšená. Příprava korpusu není zrovna nejsnazší, ale příprava je celkem rychlá a výsledek vynikající. Už vím, co budu připravovat na Vánoce a pro návštěvy jako slavnostní zákusek ;) A díky ní plánuji i recept na Vánoční větev ;) ... celý článek
Je nadýchaná, měkoučká a lehká. Jsem naprosto nadšená. Příprava korpusu není zrovna nejsnazší, ale příprava je celkem rychlá a výsledek vynikající. Už vím, co budu připravovat na Vánoce a pro návštěvy jako slavnostní zákusek ;) A díky ní plánuji i recept na Vánoční větev ;) ... celý článek
Tofu cheesecake
Tofu na sladko je báječná věc. A v mém životě už prostě cheesecake nějakou dobu chyběl. Řekla jsem si, že to prostě musím změnit a tak jsem se dala do kuchtění. Náplně z tofu jsem si byla jistá, to je prostě lahoda, ale ten korpus, to byl trochu oříšek. Toužila jsem po takové té krásné světlé barvě. Rozhodla jsem se, že trochu vyjdu vstříc bezlepkářům a ukážu jim, že těsto nemusí být jen ze těch škrobových mouček. Z těsta a náplně mi pak vyšel mazlík, na kterého jsem byla právem hrdá. A na své si přijdou i ti, co hledají zákusky s vyšším obsahem bílkovin (vegan sportovci, dietářky, nebo prostě já ;) ... celý článek
Ovocné košíčky
Zatoužila jsem po nějakém zákusku, který by připomínal zákusky z cukrárny a alespoň trochu zůstával v duchu zdravé výživy. Snažila jsem se dostat do krému nějaké lepší tuky alespoň prostřednictvím kokosového mléka, když už musím sáhnout do řad margarínů ze zdravých výživ. Měla jsem velkou obavu i z agaru, o kterém jsem neočekávala, že tak báječně ztuhne. Nakonec jsem byla ale opravdu nadšená. Zákusky opravdu připomínaly ty klasické z cukrárny a navíc chutnaly naprosto všem! ... celý článek
Javorník
Zbožňovala jsem medovník. Byl vždycky tak měkký, chuťově tak výrazný a hlavně... tak přeslazený... vždy mě pak ztěžklo břicho. I tak jsem si ho vždy obědvávala v cukrárnách a restauracích, já pěkné a chutné sladkosti prostě miluji. Nemohu jim odolat. Stejně tak jako javorovému sirupu, proto javorový dort se pro mě stal naprosto smrtelnou kombinací. A pro vás se jistě stane také. ... celý článek
Panna cotta
Velmi snadný a zároveň elegantní a chutný dezert. Tak na mě Panna cotta vždy působila. A tak když jsem ji poprvé v rostlinné verzi připravila, hned jsem si ji zamilovala. Originální recept nemusel nijak příliš projít úpravou. Stačilo jen nahradit suroviny, smetanu vystřídalo kokosové mléko s kokosovým krémem, které se rostlinné smetaně velmi podobají. Želatinu pak nahradilo dortové želé značky Alnatura, se kterým se pracovalo velmi pohodlně. Výsledkem byl moučník, který byl jedinečně dobrý, a zároveň pokaždé jiný. Napoprvé jsem ho připravila s čerstvým pomerančem a zázvorovou omáčkou (jako zimní varianta), podruhé přelitý malinovou omáčkou a do třetice pak s amarettem a agávovým sirupem. ... celý článek
Z donutů báječné věnečky
Veganské odpalované těsto by byl asi oříšek. Po tom co jsem ale upekla nesmažené donuty, ocitla jsem se věnečkům velmi blízko. Už mi zbývalo jen je naplnit. Přidala jsem ještě čokoládu a už jsem měla opravdu báječný zákusek. ... celý článek
Cupcakes s banánovým srdcem a čokoládovým krémem
Že já to zdobítko brala vůbec do ruky. Chtěla jsem udělat rozkošné malé dortíky, místo toho vzniklo tohle. Kde jsem ale ubrala na vzhledu, přidala jsem na chuti. Korpus nijak obzvlášť extra zajímavý, spíše obyčejný, chuť mu dodávají lehce citrusy, ale zato ten měkoučký pokrytý čokoládovou čepicí, to je slast. I když jsem kombinaci čokolády a banánu vždy nemohla ani vystát, mé chutě se změnily, tak mohl vzniknout tento recept. ... celý článek
Čokoládový dort
Pěkný, chutný a šup šup hotový. Prostě báječný moučník, pro uspěchané dny. Navíc opět s čokoládou pro uklidnění. S výběrem čokolády si dáváme záležet. Volím vždy kolem 70% obsahu kakaa a také se třtinovým cukrem, abych udržela zákusky alespoň trochu ve zdravějším provedení, než v klasické cukrárně. Co se ale týče vzhledu, dbám na to, aby i zdravé zákusky vypadali alespoň trochu jako z cukrárny. Já totiž papám i očima. ... celý článek
Fíkový dort
Když jsem poprvé ochutnala melasu, nikdy bych neřekla, že budu schopna ji přidat do dortu. Člověk se ale nestále zdokonaluje a vyvíjí (i když o tom mnohdy pochybuji) a tak jsem se s různým typem surovin naučila mnohem lépe pracovat. Ze základního těsta na korpus jsem dělala na Silvestra Cupcakes ozdobené kokosovým máslem s limetkovou šťávou a limetkou. Byla jsem jediná co se zajímala o zdravou výživu či veganství, i tak jsem těmito dortíky (a například i veganskou pizzou) dokázala zaujmout. Nyní jsem se rozhodla udělat dort a myslím, že vyšel velmi dobře. Jednoduchý a jde ruka k ruce se zdravou výživou. Nemusíte se vůbec stydět pohostit s ním přátele, jako zákusek je opravdu báječný. A složení, nebo to, že je zcela rostlinný mohou vědět až nakonec. ... celý článek
Pomerančové řezy
Podzimní muffiny
Voňavé potěšení pro sychravé dny. Takové jsou muffiny s jablíčky a hruškovým pyré. Tak pokud už máte ovoce ve sklepě, vezměte košík a honem pro ně. Ať můžete rodině něco dobrého upéct. A protože už není moc teplo, věřím tomu, že se na stole moc neohřejí ;) ... celý článek
Vídeňský závin
Čekám na chladné podzimní dny. Jablíčka v kopcích u nás na chalupě totiž dozrávají velmi pozdě. A když se pak při vaření jablkového pyré se skořicí rozvine po kuchyni ta slastná vůně, dostanu chuť na Vídeňský závin. Už když se peče v troubě, představuji si, jak sedím v kavárně a ještě teplý mi ho nesou. Ozdobený kokosovou šlehačkou se stává luxusní záležitostí. A porto hned musím pozvat kamarádky - chcete je na něj pozvat také? ... celý článek