Fíkový dort

Náhled
Korpus:
1 hrnek hladké celozrnné mouky pšeničné
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky BIO
3/4 hrnku kokosového oleje
(můžete napůlit se slunečnicovým)
3/4 hrnku vody
1 sášek pudinku Amylon BIO čokoládový
2 lžíce kokosu (nebo kokosového másla)
3 velké lžíce melasy
1 lžička vinného kamene
2 lžičky sody
stevie za 100g cukru
(nebo podle ochutnávání, může být tekutá či sypká)
 
Fíková vrstva:
120g sušených fíků
200g kokosu + lžíce kokosového oleje
(nebo 100g kokosu a 100g kokosového másla)
2 lžičky limetkové šťávy
 
Poleva:
150 hořké čokolády
(nejlépe značky Vivani)
asi 150 - 200ml tuhého kokosového mléka

Když jsem poprvé ochutnala melasu, nikdy bych neřekla, že budu schopna ji přidat do dortu. Člověk se ale nestále zdokonaluje a vyvíjí (i když o tom mnohdy pochybuji) a tak jsem se s různým typem surovin naučila mnohem lépe pracovat. Ze základního těsta na korpus jsem dělala na Silvestra Cupcakes ozdobené kokosovým máslem s limetkovou šťávou a limetkou. Byla jsem jediná co se zajímala o zdravou výživu či veganství, i tak jsem těmito dortíky (a například i veganskou pizzou) dokázala zaujmout. Nyní jsem se rozhodla udělat dort a myslím, že vyšel velmi dobře. Jednoduchý a jde ruka k ruce se zdravou výživou. Nemusíte se vůbec stydět pohostit s ním přátele, jako zákusek je opravdu báječný. A složení, nebo to, že je zcela rostlinný mohou vědět až nakonec.

Mouky smícháme se sodou, pudinkovým práškem, vinným kamenem a kokosem. Melasu rozpustíme v předepsaném množství vlažné vody, osladíme stévií a společně s olejem přilijeme k mouce. Lžící důkladně promícháme a vypracujeme spíš tužší netekuté těsto. To vyklopíme do dortové vymazané a vysypané mouky a prsty roztlačíme do stran. Na 200 stupňů pečeme asi 30-40 minut. Korpus je po upečení za tepla křehký a jeho povrch bývá trochu jako půda po erozi. Vždy počkám, až zchladne a potom jej seříznu (původně jsem jej vymyslela na krtkův dort).

Pokud nemáme hotové kokosové máslo, vezmeme si půlku z předepsaného množství kokosu a společně s olejem a limetkovou šťávou se pokusíme utvořit pomocí sekacího či tyčového mixéru kokosové máslo. Pokud je máslo stále hrubé, nevadí, přisypeme zbylý kokos a fíky a mixujeme dokud se ingredience nezačnou pojit. Měla by z nich jít vytvarovat koule. Potom směs nadrobíme na korpus (ten necháme v dortové formě) a začneme zlehka umačkávat.

Polevu utvoříme tak, že hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, přisladíme trochou stévie a vyndáme z lázně. Do horké čokolády pomalu začneme zamíchávat studené kokosové mléko v tuhém stavu. Vždy lžíci po lžíci, dokud se nerozpustí. Čokoláda tak začne lehce chladnout a také světlat. Až rozpustíme celé mléko, nalijeme vzniklou polevu na dort. Vychladíme v lednici dokud poleva neztuhne a potom zdobíme fíky a čokoládovými hoblinkami.

Lucie Sedláčková
9.1.2014

Vegany Alergiky na mléko Alergiky na vejce Diabetiky


Komentáře


Přidat nový komentář:







WywOR | 22. 4. 2021, 16:37
Medicine information leaflet. Cautions.
can i purchase generic pregabalin online in US
All what you want to know about medicament. Get information here.