Roláda s kokosovým krémem a fairtradeovou čokoládou

Náhled

230g hladké špaldové mouky
(180g celozrnné a 50 g může být bílé)
150g třtinového cukru
1 nálev z Alnatura cizrny
100g Alnatura pyré z jablek a banánu
3 pl oleje
špetka BIO vanilky
1/2 sáčku alnatura kypřícího prášku
špetka soli

1 plechovka kokosového krému
-na plechovce musí být nápis Coconut cream
(400ml 1 den chlazený EXOTIC FOOD)
2-3 BIOVEGAN šlehačkové ztužovače
3 lžíce javorového (či jiného sladkého) sirupu
ovocná marmeláda (používám malinovou nebo borůvkovou bez cukru)
100g vivani čokolády na vaření
špetka Bio vanilky
ovoce (maliny) nebo veganské sušenky na ozdobení

Roláda s kokosovým krémem a fairtadeovou čokoládou

Je nadýchaná, měkoučká a lehká. Jsem naprosto nadšená. Příprava korpusu není zrovna nejsnazší, ale příprava je celkem rychlá a výsledek vynikající. Už vím, co budu připravovat na Vánoce a pro návštěvy jako slavnostní zákusek ;) A díky ní plánuji i recept na Vánoční větev ;)

Vezmeme sklenici Alnatura Cizrny a skrz sítko zcedíme nálev (snažíme se zachytit všechen nálev). Nálev nalijeme do šlehací nádoby a přisypeme špetku soli. Začneme šlehat šlehačem na sníh. Nejprve na nižší otáčky a jakmile se začne tvořit sníh, začneme přidávat. Šleháme, dokud není sníh úplně tuhý. Potom po lžících začneme přisypávat třtinový cukr a pomalu zašleháváme šlehačem. Měla by vzniknout hustá sněhová hmota, lehce zabarvená třtinovým cukrem. Bokem si připravíme 100g alnatura pyré, které smícháme se třemi lžícemi slunečnicového či řepkového oleje. Přisypeme vanilku a po lžících vkládáme do sněhu a klasickou kovovou metlou opatrně míchám, aby se sníh touto s kaší spojil, ale přitom neklesl. Sníh si překlopíme do mísy, ve které budeme míchat těsto. Přes jemné síto začneme po troškách na sníh sypat mouku. Zaprášíme třeba třemi lžícemi mouky a potom kovovou metlou nebo lžící začneme opatrně zamíchávat do sněhu. A poté znovu zaprášíme a metlou či lžící začneme zaprášený sníh obracet a promíchávat s moukou. Ke konci už nám začne vznikat opravdu husté lepkavé těsto, do kterého se mouka těžko zapracovává. Vytrvejte. Těsto je lepivé a drží na metli, ale to je v pořádku. Pokud už nelze mouku přimíchat, přidáme tak jednu až dvě lžíce vody a zapracujeme opět lehce metlou. Je důležité těsto nijak nešlehat ani metlou neničit, pořád jen probírat na nadlehčovat, aby se sněhová vazba neporušila. Nakonec zaprášíme kypřícím práškem a naposledy těsto trochu nadlehčíme a poobracíme metlou. Potom si připravíme plech, na který položíme pečící papír a troubu předehřejeme na 180 stupňů (horkovzduch stačí na 160). Pomocí stěrky překlopíme těsto na plech s papírem a začneme roztírat na pravidelný obdélník. Obdélník není tak velký jako na běžnou roládu. Je asi poloviční, ale to stačí, protože se roláda neroluje jako šnek do sebe, ale dělá se pouze "roura", která se plní. Velikost je asi 18x25 cm (klidně i menší, důležité je, aby byla vrstva těsta vysoká asi 1 cm). Korpus pečeme asi 10 minut. Kraje nesmí být příliš tvrdé, jinak budou při rolování praskat. Po vyndání nožem zařízneme strany tak, aby byly všechny rovné a kolmé. Potom překlopíme korpus s papírem na utěrku a pečící papír opatrně sloupneme. Ještě teplé opatrně zarolujeme do roury a někde položíme tak, aby roura ležela na dvouch dlouhých stranách, které se stočením dotýkají. Roláda je celá zabalená v utěrce. Po vychladnutí z rolády opatrně sejmeme utěrku (opravdu velmi opatrně, roláda ráda praská) a spojem si ji položíme nahoru. Spoj opatrně a lehce pootevřeme. Tudy a ze stran budeme vnitřek "roury" vymazávat marmeládou. Potom si vyndáme den vychlazený kokosový krém a otvírákem na konzervy uděláme do dna plechovky ve dvě díry, a necháme do nějaké mističky odtéct průhlednou kokosovou vodu, jakmile začne odtékat bílá voda, ihned obsah plechovky přelijeme do šlehací nádoby a společně se ztužovačem vyšleháme na tuhý sníh. Přisypeme vanilku a osladíme javorovým sirupem a znovu prošleháme (pokud je krém příliš tuhý, můžeme naředit odebranou kokosovou vodou a znovu prošlehat). Roládu plníme nejlépe zdobícím sáčkem ze stran a horní škvírou pouze sledujeme, jestli se rovnoměrně plní, případně nožem můžeme krému trochu pomoct, aby se dostal až do středu rolády. Po naplnění roládu překlopíme na spoj a dáme alespoň na hodinu chladit. Po hodině ji polijeme rozpuštěnou čokoládou (tím zamažeme a spojíme veškeré praskliny) a ozdobíme ovocem či kousky čokolády a sušenkami.

 

Lucie Sedláčková
2.12.2015

Vegany Alergiky na mléko Alergiky na vejce


Komentáře


Přidat nový komentář: