Tofu cheesecake

Náhled

Korpus:

250g kukuřičné mouky
150g pohankové mouky
100g rýžové mouky
1 lžíce kukuřičného škrobu
1/3 hrnku rýžového sirupu
250g Alsanu (nebo stelly či jiného margarínu na pečení)
Vanilkový extrakt
kůra z BIO citronu

Náplň:

4-5 kostek tofu natural
(cca 900g)
1 plechovka kokosového mléka
1 sáček agaru
3 lžíce kukuřičného škrobu
1 dl vody
3/4 hrnku rýžového sirupu
šťáva z 1 BIO citronu
vanilkový extrakt

Tofu na sladko je báječná věc. A v mém životě už prostě cheesecake nějakou dobu chyběl. Řekla jsem si, že to prostě musím změnit a tak jsem se dala do kuchtění. Náplně z tofu jsem si byla jistá, to je prostě lahoda, ale ten korpus, to byl trochu oříšek. Toužila jsem po takové té krásné světlé barvě. Rozhodla jsem se, že trochu vyjdu vstříc bezlepkářům a ukážu jim, že těsto nemusí být jen ze těch škrobových mouček. Z těsta a náplně mi pak vyšel mazlík, na kterého jsem byla právem hrdá. A na své si přijdou i ti, co hledají zákusky s vyšším obsahem bílkovin (vegan sportovci, dietářky, nebo prostě já ;)

Výroba korpusu

Všechny mouky důkladně promícháme, přidáme změklý rostlinný tuk a rýžový sirup. Jednou rukou vypracujeme těsto tak, aby nám druhá zůstala čistá a my k těstu mohli přilít odměřené množství vody se škrobem. Nakonec zapracujeme kůru z jednoho chemicky neošetřeného citronu a přidáme vanilkový extrakt. Těsto není vhodné na vyvalování, jelikož se drolí. V klidu ale postačí na vmačkávání do formy. Rozdělíme si je asi na půlky. Jednou půlkou vymačkáme dno a druhou kraje. Pokud nám něco zbude, důkladně těsto vmáčkneme do spojů okrajů se dnem. Dno propícháme vidličkou aby se nenafukovalo. Pečeme asi 20 minut na 180 stupňů. Průběžně ale kontrolujeme. Po vyndání z trouby necháme korpus chladnout a pustíme se do náplně.

Náplň

Do velké mísy, smaltovaného hrnce či jiné nádoby nadrolíme tofu, zalijeme kokosovým mlékem, vymačkáme citron, přidáme rýžový sirup a rozmixujeme tyčovým mixérem (případně vše pomalu a po částech mixujeme v malém sekacím mixéru nebo v mixéru na koktejly). Do hladka rozmixovanou směs začneme v hrnci přivádět k varu. Dokud směs nevaří, rozmícháme si v odměřeném množství vody škrob a agar agar. Při ohřívání směs hlídáme a mícháme. Především když začíná vařit, potom přilijeme škrob s agarem a vaříme asi 3 minuty (hustá směs musí probublávat). Opatrně, krém hodně prská. Jakmile směs provaří, vylijeme ji na korpus a necháme nejlépe do druhého dne ztuhnout.

Lucie Sedláčková
8.11.2014

Vegany Alergiky na mléko Alergiky na vejce Bezlepkovou dietu Diabetiky Redukční diety


Komentáře


Přidat nový komentář:







SyaMT | 26. 4. 2021, 10:46
Medicament information. Drug Class.
how to buy pregabalin without dr prescription in the USA
All about medicine. Read information here.