Anglický Christmas pudding

Náhled
Naložené ovoce v alkoholu
100g rozinek
50g třešní
50g brusinek
50g kandovaného zázvoru
100g sekaných fíků
30g kandované citronové kůry
Captain Morgan/brandy/ nebo klasický tuzemák

Těsto
50g hnědéhou/celozrnného toustového chleba
50g pšeničné celozrnné mouky
2 lžičky melasy
2 lžičky fíkové marmelády
1 malé jablíčko
(nebe půlka velkého)
sáček vanilkové fruktózy (50g)
90g alsanu nebo ramy z vlašskými ořechy
2 lžičky chia semínek + pl horké vody
3 plné lžíce jemně mletých ovesných vloček
2 polévkové lžíce hnědého cukru
šťáva z půlky citronu
citronová kůra z celého citronu
prášek na pečení (vinný kámen)

Koření
mletý muškátový oříšek
Skořice
Vanilka
Trocha anýzu
Trocha mletého hřebíčku
může být i perníkové koření
(dohromady max 1 pl)

Kdo si ještě pamatuje, co jsme se učili o anglickém "Christmas pudding" na hodinách angličtiny? Pravděpodobně si vybavíme, že to pro nás byl nějaký až plísní prorostlý starý, slizký puding, do kterého rodina zapekla takřka vše, co dům dal. Jenže chyba je už u toho názvu. My si pod pojmem pudink většinou představíme škrob rozmíchaný v mléce s cukrem a třeba s vanilkovou příchutí. Horký má krémovou konzistenci a po vychladnutí je tuhý, drží tvar a dá se vyklopit z formiček. Anglický pudink má pár věcí společných, třeba to, že se nepeče ale "vaří" a lze jej vyklopit z formičky, ten zbytek je ale odlišný. Představte si jej třeba jako ovocný chlebíček. Je vláčný, mokrý, silně aromatický a plný ovoce. Zkusíme ho? Udělala jsem pár úprav, abychom ho bez problémů zvládli napoprvé a to i bez živočišných produktů a spousty cukru!
Nejprve si odvážíme sušené ovoce, propláchneme ve vodě a potom nasypme do zavařovací sklenice, zalijeme tmavým rumem nebo brandy a necháme uležet do druhého dne.
Další den, když už je ovoce připravené si dáme do sekacího mixéru 50g hnědého, nejlépe celozrnného toustového chleba. Vychází to tak na dva plátky. Rozmixujeme na drobečky. Potom nasypeme do větší mísy a přidáme odměřenou mouku, hnědý cukr, vanilkovou fruktózu, špetku soli, koření (mix dle chuti, s velkým zastoupením muškátového oříšku), strouhanou citronovou kůru, nastrouhaná jablko, melasu, 2 lžičky namočených chia semínek ve dvouch lžících horké vody, šťávu z citronu, dvě lžičky fíkové marmelády (popřípadě nahraďte trochou datlové pasty nebo meruňkové marmelády) a nakonec přisypeme sušené ovoce (pokud máte hodně rumu v ovoci, tak jej slijte a schovejte třeba k podávání se zákuskem nebo na další pečení). Vařečkou promícháme a vznikne nám lepkavé těsto. To zasypeme třemi lžícemi ovesných vloček a ještě jednou propracujeme. Potom si nalijeme do hrnce horkou vodu a dáme na plotnu ohřívat a udržujeme na velmi mírném varu.
Připravíme si keramické formičky na pečení. Pokud nemáte ty anglické, použije nějaké zapékací mističky nebo menší WECK zavařovačky nebo keramické formičky na muffiny a jiné sladkosti. Vystřihněte kolečka pečícího papíru, která padnou na dno formiček. Formičky vymažte tukem a potom do nich vložte pečící papír. Pak si vystřihněte větší kolečka která zakryjí mističky a ještě přesáhnou tak, aby bylo možné je převázat provázkem jako na přiložené fotografii.

Nyní do těsta nasypeme pečící prášek, propracujeme a můžeme plnit do formiček asi do tří třetin. Potom formičky přiklopíme větším kolečkem pečícího papíru a převážeme provázkem. Vložíme do hrnce s mírně vroucí vodou, zkontrolujeme že voda nepřesahuje přes okraj formiček a pak už jen přiklopíme poklicí a takto "vaříme" asi 2 a půl hodiny.
Při vaření stále kontrolujeme, jestli nám voda moc nebublá a mističky tam nějak neposkakují nebo že nejsou pod vodou. Dále pak neustále z varné konvice doplňujeme vodu, aby se nám nevyvařila.
Rada: tento proces lze provést i v troubě. Hluboký pekáč naplníte horkou vodou a do něj vložíte formičky. Pak dáte do předehřáté trouby na 160 stupňů, ale opět dolíváte vodu a kontrolujete! Čas pečení je stejný.
Podáváme buď přelitý rozpuštěnou čokoládou nebo můžeme zkusit (podle videí na internetu) přelít zapáleným alkoholem ;)

Lucie Sedláčková
9.12.2017

Vegany Alergiky na mléko Alergiky na vejce Diabetiky


Komentáře


Přidat nový komentář: