Mince pies

Náhled
80g rozinek
50g sušených třešní
50g sušených brusinek
25g kandovaného zázvoru
100g najemno sekaných sušených fíků
150g datlové pasty
2 jablka
(nebo umixovaných datlí)
5 lžic datlového sirupu
polévková lžíce citronové šťávy
lžička skořice
3 hřebíčky
2-3dl vody
1dl brandy nebo pomerančového džusu
špetka soli
100g ovesných vloček
150g pšeničné BIO mouky
100g špaldové BIO mouky
polévková lžíce březového cukru
polévková lžíce krystalické stevie
(nebo další lžíce březového cukru)
170g rostlinného margarínu
špetka soli
mouky na podsypání
1dl ledové vody (může být s ledem)

Tyto malé voňavé koláčky jsou jedním z typických Anglických zákusků, který se připravuje především na Vánoce. Košíček by měl být křehký a náplň šťavnatá, voňavá po koření a po brandy. No a od teď už i na Vašem vánočním stole. Pojďme se mrknout na přípravu.
Nejprve si připravíme náplň. Tu můžeme celou už zpotřebovat, nebo ještě horkou umístit do skleniček na zavařování, otočit a počkat, až se víčko chytne. Potom už jen postupně zužitkovat. Předepsané sušené ovoce koupíme nejlépe v BIO kvalitě abychom se vyhnuli syřidlům. Já jsem zvyklá ovoce vždy namáčet, je to právě kvůli těm syřidlům, ale také se zbavíte přebytečného cukru, bylo-li ovoce procukrované. Proto si ovoce tedy namočím asi tak na tři hodiny (ne datlovou pastu), poté vodu slijeme, ovoce párkrát propláchneme a můžeme začít připravovat náplň. Do menšího hrnce dáme zahřívat dvě nahrubo nastrouhaná jablka s datlovým sirupem. Zasypeme špetkou soli, aby jablka začala pouštět vodu. Přisypeme sušené ovoce (teď už hezky mokré a nasáté) a zvolna zahříváme a vaříme. Na malé kousíčky natrháme datlovou pastu (nebo pokud nemám tak na jemno nakrájené datle), přilijeme citronovou šťávu a pozvolna podléváme vodou. Běžně mi stačí hrnek, ale vodu přidávám postupně, nechci mít náplň příliš řídkou a nechci ji nijak zaškrobovat. Nakonec přidáme skořicí a hřebíček a krátce provaříme. Celý proces mi ale nezabere více než 15 minut. Jakmile je náplň hezky rozvařená a lepkavá, sundám ze sporáku a přileju brandy, nebo můžete použít pouze pomerančovou šťávu. Tu ale doporučuji ještě trochu v náplni provařit. Nyní můžete nechat vychladnout do koláčků, nebo plnit do skleniček a použít později.
Těsto na koláčky se bude dělat hezky za studena. Proto si margarín důkladně vychladíme a nachystáme si i ledovou vodu. Margarín nastrouháme na struhadle a dáme ještě jednou hezky chladit, teď už ale v misce, ve které budeme dělat těsto. Ta může být také hezky studená ;) Ovesné vločky si v mixéru (food procesoru) nasekáme/nameleme na mouku a smícháme s ostatními moukami. Přidáme sůl, březový cukr (nebo můžeme použít třtinový) a stévii. Sypkou směs nasypeme na studený margarín a hnětacím mixérem začneme vypracovávat těsto. Těsto bychom neměli nijak zahřívat, pokud jej tedy musíme vypracovat ručně, nejdříve si ruce zchladíme se studené vodě a pak rychle začneme s hnětením. Z mouky a tuku nám vznikne něco jako drobenka, pak už jen přilijeme 1dl ledové vody a vše rychle spojíme. S těstem se moc dlouho nemazlíme, mělo by zůstat opravdu studené. Jakmile je hotovo, šup s ním do lednice.
Nyní si připravíme vykrajovací formičku ve tvaru kytičky či kolečka, formu na muffiny, váleček, mouku na podsypání, směs na plnění a předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
Odebereme polovinu těsta (druhou necháme opět v lednici) a vyválíme plát o tloušťce asi 3-4 mm. Nejprve vykrojíme větší kolečka či kytičky, které vložíme na dno muffinkových formiček. Tak vzniknou košíčky, do kterých umístíme asi lžíci ovocné směsi a poté přiklopíme hvězdičkou či kytičkou vykrojenou z těsta. Pak už jen šup do trouby na asi 13-15 minut a mezi tím už si můžeme rozválet a vykrajovat další tvary na další koláčky (kolečka či kytičky na košíček a hvězdičku na přikrytí).

Lucie Sedláčková
1.11.2017

Vegany Alergiky na mléko Alergiky na vejce Diabetiky


Komentáře


Přidat nový komentář: