Bezlepkový "jogurtový" koláč s ovocem

Náhled

150g rýžové mouky polohrubé
150g kukuřičné mouky polohrubé
100g pohankové mouky (z mechanicky loupané pohanky)
100g meruňkové marmelády
+50g marmelády na pokapání
50ml oleje
2-3 polévkové lžíce třtinového cukru
(nejlépe namixovaný na moučku)
150g sojového jogurtu (malý kelímek)
Stevie na přislazení (není nutná)
150g ovoce (maliny, borůvky, atd..)
300-350ml vody
1 lžíce vinného kamene
špetka soli
citronová kůra

Konečně pěkně měkoučký a nadýchaný koláč, který je i bez lepku, mléka a vajec. Svou vláčnost získá díky sojovému jogurtu. Přisladila jsem jen trochou třtinového cukru, a zbytek už hravě zvládla Stevie. Ovoce podle toho co zrovna roste, a nebo co jsme si přes léto pěkně namrazili ;) a jdeme péct.

Mouky smícháme dohromady a buď je pěkně metličkou budeme promíchávat na nadlehčovat, nebo je přesejeme přes sítko. Přisypeme sůl, třtinový cukr a citronovou kůru. Potom přilijeme olej, přidáme jogurt a 100g meruňkové marmelády (nejraději mám ST. DALFOUR) a nakonec přilijeme asi 300 ml vody. Metlou vypracujeme hustější, ale tekuté těsto. Pokud je opravdu hodně husté, přilijeme ještě alespoň 50 ml vody (často to závisí na typu mouky a také hustoty marmelády). Nakonec těsto ještě ochutnáme, a případně podle chuti přisladíme Stevií, nebo třeba agávovým sirupem. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Formu vymažeme olejem a vysypeme buď kokosem nebo polohrubou kukuřičnou moukou. Těsně před pečením přisypeme vinný kámen a dobře zapracujeme. Poté už jen zvedající se těsto nalijeme do formy, posypeme ovocem a lžičkou pokapeme sem tam marmeládou. A teď už šup do trouby. Pečeme asi 40-45 minut.

Lucie Sedláčková
31.10.2015

Vegany Alergiky na mléko Alergiky na vejce Bezlepkovou dietu


Komentáře


Přidat nový komentář:







Lucie Sedláčková | 26. 11. 2015, 18:32
To namixování na moučku mi v editoru uskočilo nějak o řádek níž. Samozřejmě to patří k tomu cukru.
U jogurtové buchty rozhodně nedoporučuji vynechávat jogurt, drží v ní totiž vlhkost a pomáhá, aby se tolik nedrolila a byla vláčnější ;)
Jinak bezlepkové buchty si občas dělají trošičku co chtějí. Také se mi stává, že mi vyjde buchta docela tuhá. Pár rad jak na to, aby se to nestalo:
Mouky důkladně prosít a nadlehčit, kypřící prášek přisypat úplně nakonec (nejvíce se mi osvědčil zn. Alnatura) a těsto zpracovávat metličkou (která ho stále nadlehčuje).

Pak už je to jen u dobrých moukách, tady doporučuji vyzkoušet, jaká Vám zrovna vyhovuje. Kukuřičná mi často neseděla, nejvíce mi vyhovuje zn. CountryLife
Fany | 25. 11. 2015, 13:14
Ahoj, ráda bych se zeptala, co znamená jogurt namixovaný na moučku. Koláč jsem zkoušela, ale jogurt nebyl po ruce, tak jsem nahradila rostlinným mlékem a byl spíše tužšího charakteru :-). Tak bych se příště chtěla držet tvého receptu přesněji. Díky moc