Makovec

Náhled
200g celozrnné hladké mouky
200g polohrubé mouky BIO
2 lžičky sody
1 lžička soli
100ml kokosového oleje
4 kusy ovoce (jablka a hrušky)
- na 250g pyré
2 lžíce citronové šťávy
1 lžička citronové kůry
½ lžičky vanilky
180g máku
2 dc vody
3 velké lžíce melasy
1 sáček vanilkové fruktózy
2 lžíce lněných semínek

V mnoha zemích je mák zakázaný a my si z něj děláme takovéto pochoutky. A já jsem za to jen vděčná. Mák je totiž náplň mého dětství. Buchty plněné nebo šišky sypané mákem. To bylo pochutnáníčko. Po tom vzpomínání teď musím zpytovat svědomí, protože jsem na něj velmi zanevřela. Když jsme si s ním ale upekla makovec, byla jsem nadšena. Ta chuť mě opět dostala. Chcete, aby dostala i Vás? Tak pojďme na recept...

4 hodiny před pečením:
Z uvedeného množství máku odebereme 30g a namočíme ho do odměrného množství vody a k němu přidáme ještě asi 3 polévkové lžíce vody (při cezení máku o nějakou přijdeme).

Namočený mák po čtyřech hodinách rozmixujeme tyčovým mixérem dokud se voda nezabarví do smetanově bílé a nezačne se tvořit pěna. Poté mléko přecedíme přes čajové sítko do hrnečku.
Zbylý mák si nasypeme do vysoké nádoby, přisypeme lněné semínko a mixujeme, dokud není mák dostatečně pomletý.
Ovoce oloupeme a odstraníme jadřince, nakrájíme na malé kousky, přidáme vanilku, citronovou kůru a šťávu, fruktózu a mixérem rozmixujeme na pyré (pokud je ho moc, odebereme, aby bylo přesně 250g). Přilijeme makové mléko a melasu. Mouku smícháme s pomletým mákem, solí a sodou, přilijeme pyré a olej. Důkladně těsto promícháme, mělo by být husté, ale nemělo by držet tvar (tzn. ve formě se rozlije). Pokud je moc tuhé, můžeme doředit troškou vody.
Těsto vylijeme do formy na chlebíček a pečeme asi 45 minut na 200 stupňů.

Proč tento makovec? Možná jste u přípravy zjistili (nebo teprve zjistíte), že mléko z máku je lahodné. V tomto receptu náhrad mléka rozhodně chybět nebude. Navíc má vysoký obsah vápníku, a tak kravské mléko (které navíc ještě odvápňuje) hravě zastane. V receptu je navíc opět použitá celozrnná bio mouka, aby naše bříška byla spokojenější. Jablíčka či hruštičky navíc zajistí, že makovec je šťavnatý a vláčný. No a při slazení jsme opět sáhla po melase (podpořené fruktózou), které se mnohdy zbytečně vyhýbáme... no a pak že to nejde zdravě a chutně!

A ještě poznámka na konec: nemá cenu se vždy děsit, že v receptu je mnoho "speciálních" potravin. Kokosový olej lze nahradit za normální a padesáti gramový sáček vanilkové fruktózy lze nahradit za 50g obyčejné fruktózy nebo třeba palmového cukru.

Lucie Sedláčková
31.10.2013

Vegany Alergiky na mléko Alergiky na vejce Diabetiky Redukční diety


Komentáře


Přidat nový komentář:







VhtCX | 24. 4. 2021, 9:15
Medication information. Short-Term Effects.
where buy cheap pregabalin no prescription in US
Best information about medicament. Read here.
Eliška | 29. 6. 2016, 11:19
Jen se potřebuji ujistit, namáčím 30 g, nebo 150 g máku?
Pekla jsem už místo máku s kokosem, bylo to supr, jako ovoce ksem použila višně, takže byl kokosovec
málo sladký, ale s domácími povidly to byla supr mňamka, bez nich ale taky.
Teď se chystám na makovou verzi s fíky, které rozvařím a ve vodě namočím mák.
Uvidím.
Díky za supr recepty, jsou vymakané.
xylitol | 21. 8. 2014, 15:52
Dobrý den,

pokud hledáte možnost, jak nahradit cukr při pečení, můžete vyzkoušet xylitol. Xylitol sladí stejně jako cukr, takže se v receptech nahrazuje 1:1. Při vysokých teplotách se nerozpadá, takže je vhodný právě do podobných receptů.

Více se o xylitolu můžete dozvědět na: http://www.brezovycukr.cz
Jitka | 18. 11. 2013, 12:24
Právě, že ne. Já melasu neznám, tak jsem ji zkusila jen tak vypustit :-) Nemám doma žádná alternativní sladidla, tak bych musela přidal leda cukr...
Lucie Sedláčková | 17. 11. 2013, 21:52
Melasa má poměrně výraznou chuť a také je dobré a zdravé sladilo. A tři lžíce melasy je poměrně velká dávka. Zajímalo by mě, jestli jste melasu nahradila za jiné sladidlo. Například javorový sirup.
Jitka | 17. 11. 2013, 15:41
Zkusila jsem bez melasy a asi je v receptu důležitá :-( Makovec je úplně nijaký. Znovu už ho asi ani zkoušet nebudu.