Makovec

Náhled
200g celozrnné hladké mouky
200g polohrubé mouky BIO
2 lžičky sody
1 lžička soli
100ml kokosového oleje
4 kusy ovoce (jablka a hrušky)
- na 250g pyré
2 lžíce citronové šťávy
1 lžička citronové kůry
½ lžičky vanilky
180g máku
2 dc vody
3 velké lžíce melasy
1 sáček vanilkové fruktózy
2 lžíce lněných semínek

V mnoha zemích je mák zakázaný a my si z něj děláme takovéto pochoutky. A já jsem za to jen vděčná. Mák je totiž náplň mého dětství. Buchty plněné nebo šišky sypané mákem. To bylo pochutnáníčko. Po tom vzpomínání teď musím zpytovat svědomí, protože jsem na něj velmi zanevřela. Když jsme si s ním ale upekla makovec, byla jsem nadšena. Ta chuť mě opět dostala. Chcete, aby dostala i Vás? Tak pojďme na recept...

4 hodiny před pečením:
Z uvedeného množství máku odebereme 30g a namočíme ho do odměrného množství vody a k němu přidáme ještě asi 3 polévkové lžíce vody (při cezení máku o nějakou přijdeme).

Namočený mák po čtyřech hodinách rozmixujeme tyčovým mixérem dokud se voda nezabarví do smetanově bílé a nezačne se tvořit pěna. Poté mléko přecedíme přes čajové sítko do hrnečku.
Zbylý mák si nasypeme do vysoké nádoby, přisypeme lněné semínko a mixujeme, dokud není mák dostatečně pomletý.
Ovoce oloupeme a odstraníme jadřince, nakrájíme na malé kousky, přidáme vanilku, citronovou kůru a šťávu, fruktózu a mixérem rozmixujeme na pyré (pokud je ho moc, odebereme, aby bylo přesně 250g). Přilijeme makové mléko a melasu. Mouku smícháme s pomletým mákem, solí a sodou, přilijeme pyré a olej. Důkladně těsto promícháme, mělo by být husté, ale nemělo by držet tvar (tzn. ve formě se rozlije). Pokud je moc tuhé, můžeme doředit troškou vody.
Těsto vylijeme do formy na chlebíček a pečeme asi 45 minut na 200 stupňů.

Proč tento makovec? Možná jste u přípravy zjistili (nebo teprve zjistíte), že mléko z máku je lahodné. V tomto receptu náhrad mléka rozhodně chybět nebude. Navíc má vysoký obsah vápníku, a tak kravské mléko (které navíc ještě odvápňuje) hravě zastane. V receptu je navíc opět použitá celozrnná bio mouka, aby naše bříška byla spokojenější. Jablíčka či hruštičky navíc zajistí, že makovec je šťavnatý a vláčný. No a při slazení jsme opět sáhla po melase (podpořené fruktózou), které se mnohdy zbytečně vyhýbáme... no a pak že to nejde zdravě a chutně!

A ještě poznámka na konec: nemá cenu se vždy děsit, že v receptu je mnoho "speciálních" potravin. Kokosový olej lze nahradit za normální a padesáti gramový sáček vanilkové fruktózy lze nahradit za 50g obyčejné fruktózy nebo třeba palmového cukru.

Lucie Sedláčková
31.10.2013

Vegany Alergiky na mléko Alergiky na vejce Diabetiky Redukční diety


Komentáře


Přidat nový komentář:







Boryday | 22. 11. 2023, 19:49
They did not debride it propecia hair growth diphenhydramine will increase the level or effect of oxymorphone by affecting hepatic enzyme CYP2D6 metabolism
UnfastPaf | 21. 4. 2022, 23:57
Wvwcpt Forum Cialis En Ligne https://bestadalafil.com/ - Cialis Cialis Dohmjs malaria Malpighi Marcello Mansfield Peter measles medicine schools early Mendel Gregor mental illness Ancient world asylums bloodletting humane treatment introduction of neurology research phrenology psychoanalysis stigmatization trepanning Mesmer Franz Anton Mexico miasma microbiology animalcules early discoveries endospores gel agar use INDEX germ theory of disease microbes and contagion spontaneous generation staining microbes see also Koch Robert Pasteur Louis microscopes early electron photography through microscopes light capillaries discovery of cytology early singlelens magnifiers midwifery early manmidwife accoucheur see also childbirth nursing obstetrics Miescher Friedrich Moniz Antonio Egas Montagnier Luc Morgagni Giovanni Morgan Isabel Morgan Thomas Hunt Morton William N Nascher Ignatz Leo Needham John Nightingale Florence Crimean War germ theory of disease hygiene and nutrition campaigns North America Native American Indians herbal medicine shamanism nursing early Nightingale Florence see Nightingale Florence trainee nurses see also midwifery O obstetrics IVF treatment see IVF treatment see also childbirth midwifery P Palmer Daniel David pandemics AIDS see HIV and AIDS birdflu Ebola virus disease influenza Legionnaires disease SARS see also epidemiology viruses Paracelsus Philippus Aureolus anesthesia Pare Ambroise amputation ligatures obstetrics pneumothorax treatment prostheses making wound treatment Pasteur Louis Institut Pasteur Koch rivalry with microbiology pasteurization vaccination penicillin Pinel Philippe polio iron lung prehistoric medicine herbal remedies Otzi the Iceman trepanning prostheses artificial heart biomechanics heart pacemakers hip replacement see also transplant surgery R rabies Regaud Claudius Robbins Frederick robots and telemedicine telesurgery Rome Ancient animal dissection bloodletting disinfectant use Galen of Pergamon gynecology herbal medicine humorism hygiene and sanitation nursing pharmaceutical preparations smallpox epidemics surgical instruments Rontgen Wilhelm Roux Emile S Sabin Albert Safar Peter Salk Jonas Saunders Cicely Schultz Johannes Seacole Mary Semmelweis Ignaz shamanism Shibasaburo Kitasato Shumway Norman Simpson James Young smallpox cowpox connection vaccination variolation see also Jenner Edward Wortley Montagu Lady Mary Smellie William Snow John as anesthetist epidemiology Spallanzani Lazzaro STDs gonorrhea syphilis stem cells therapy tissue engineering Steptoe Patrick INDEX Stethoscope Swammerdam Jan Sydenham Thomas T tetanus third millennium medicine D printing antibiotic resistance cloning evidencebased medicine EBM genetic profiling immunization research nanotechnology smartphone apps stem cells and tissue engineering ultrasound technology Thomas Dr. Ovoswu https://bestadalafil.com/ - Cialis
VhtCX | 24. 4. 2021, 9:15
Medication information. Short-Term Effects.
where buy cheap pregabalin no prescription in US
Best information about medicament. Read here.
Eliška | 29. 6. 2016, 11:19
Jen se potřebuji ujistit, namáčím 30 g, nebo 150 g máku?
Pekla jsem už místo máku s kokosem, bylo to supr, jako ovoce ksem použila višně, takže byl kokosovec
málo sladký, ale s domácími povidly to byla supr mňamka, bez nich ale taky.
Teď se chystám na makovou verzi s fíky, které rozvařím a ve vodě namočím mák.
Uvidím.
Díky za supr recepty, jsou vymakané.
xylitol | 21. 8. 2014, 15:52
Dobrý den,

pokud hledáte možnost, jak nahradit cukr při pečení, můžete vyzkoušet xylitol. Xylitol sladí stejně jako cukr, takže se v receptech nahrazuje 1:1. Při vysokých teplotách se nerozpadá, takže je vhodný právě do podobných receptů.

Více se o xylitolu můžete dozvědět na: http://www.brezovycukr.cz
Jitka | 18. 11. 2013, 12:24
Právě, že ne. Já melasu neznám, tak jsem ji zkusila jen tak vypustit :-) Nemám doma žádná alternativní sladidla, tak bych musela přidal leda cukr...
Lucie Sedláčková | 17. 11. 2013, 21:52
Melasa má poměrně výraznou chuť a také je dobré a zdravé sladilo. A tři lžíce melasy je poměrně velká dávka. Zajímalo by mě, jestli jste melasu nahradila za jiné sladidlo. Například javorový sirup.
Jitka | 17. 11. 2013, 15:41
Zkusila jsem bez melasy a asi je v receptu důležitá :-( Makovec je úplně nijaký. Znovu už ho asi ani zkoušet nebudu.