Obrácený ananasový bezlepkový koláč

Náhled

200g dovesfarm bezlepkové směsi na pečení
100g hladké pohankové mouky
50g kokosu
konzerva ananasových plátků
(nebo jeden ananas)
200 ml vanilkového mléka alpro
(stačí jen to malé “fručko”)
2 lžíce oleje
1 sáček bio kypřícího prášku amylon
1 lžička sody na pečení
1 sáček vanilkové fruktózy (50g)
5 lžic agávového sirupu
1 lžíce bezlepkového amylon pudingu vanilka
zavařené třešně nebo trochu červené marmelády
cca 300 ml vody (pokud chcete použít nálev z ananasu a doplnit vodou)
kokos na posypání

Když jsem se vrátila z Anglie, měla jsem těch toustových chlebů a baget plné zuby. Prostě už jsem lepek nemohla ani cítit. Tak jsem se opět vrhla na pečení, abych oprášila to, co jsem ještě nezapomněla. Měla jsem chuť na šťavnatý bezlepkový koláč. Bezlepková těsta mi jdou velmi dobře s kokosem a když přidám ještě ovoce... mmm... a tak jsem se vrhla na mou oblíbenou záležitost: Obrácený ananasový koláč v bezlepkovém provedení.

Nejprve si uvaříme pudink. Cca 5 lžic ananasového nálevu přivedeme k varu (v malinkém rendlíku) se dvěma lžícemi agávového sirupu. Ve dvouch lžících vanilkového alpro mléka rozmícháme jednu polévkovou lžíci pudingového prášku. Rozmíchaný puding přilijeme k vařící ananasové šťávě a krátce provaříme. Měl by nám vzniknout puding na vytření koláčové formy. Odstavíme a můžeme připravovat těsto.

Smícháme mouky s kokosem, sodou, vanilkovým cukrem a přilijeme zbytek vanilkového mléka, dvě lžíce agávového sirupu, dvě lžíce oleje a cca 300 ml tekutiny (může být nakombinovaná voda z ananasu nebo můžete použít třeba jen vodu, pokud nechcete mít koláč příliš sladký). Těsto by mělo být hustější, ale tekuté, pozvolna stékat z metly či vařečky. / Pokud je příliš tuhé, můžete ještě doředit vodou (cca 50 ml). Mouky dovesfarm dost sají vodu :). Nyní si předehřejeme troubu na 180° a připravíme si formu na koláč. Tu vyložíme pečícím papírem, pokud se papíru do formy nechce, můžete vystřihnout kolečko pouze na dno formy nebo jej trochu navlhčit aby se na formu přilepil. Poté dno vyložené papírem potřete připraveným pudingem. Na puding naskládejte kolečka ananasu a vše zlehka posypte kokosem (jen trošku, jako když chcete pocukrovat koláč). Nyní do připraveného těsta nasypte kypřící prášek, krátce promíchejte a nalijte do formy na ananas. Pečte asi 20 minut.

Vychladlý koláč překlopte na talíř a stáhněte z něj pečící papír. Posypte trošku kokosem a nyní můžete na ozdobu lžičkou vydloubnout středy ananasu a naplnit třešněmi nebo červenou marmeládou. Já to dělám na konec pro to, že přírodní marmelády bez cukru se mi po dně formy vždy rozjely. Běžně se dává obarvovaná a kandovaná třešeň, ale ty já nekupuji a proto si tam dám nějakou pěknou zavařenou třešničku až nakonec.  

Lucie Sedláčková
4.5.2017

Vegany Alergiky na mléko Alergiky na vejce Bezlepkovou dietu


Komentáře


Přidat nový komentář: