Čerstvý sýr na způsob lučiny

Náhled

250g bílého sojového jogurtu
200g sojové kysané smetany Joya
sůl
čerstvé bylinky dle chuti

Postup je velmi jednoduchý. Jogurt a sojovou smetanu jen smícháme v misce a osolíme (podle chuti) asi dvěma špetkami soli. Poté si už jen vezmeme větší čistou mísu a na ni položíme cedník (sítko na cezení těstovin) nebo napařováček. Vyložíte bavlněnou utěrkou která byla vypraná (vyvařená), nemá nijak velké dírky ani se nijak nechlupatí nebo nemá na sobě žádné nášivky. Do takto vyloženého cedníku či síta potom nalijeme směs jogurtu se smetanou.

O co vlastně jde? Sýr je v podstatě hotový v momentě smíchání jogurtu a smetany. Teď už jen potřebujeme správnou hustotu. Té docílíme oddělením tekutiny (syrovátky) od hmotné části (bílkovin). Tím, že je cedník vyložený utěrkou jsem vytvořili velmi husté síto přes které bude zvolna prokapávat pouze voda, ale na utěrce se bílkoviny zachytí. Jednoduše si takto zredukujeme  jogurt a kysanou smetanu. Samozřejmě se živočišnými produkty je to takřka bez práce. Necháte v lednici přes noc a syrovátka jednoduše odkape a zachytí se v misce pod cedníkem.

U naší rostlinné varianty (pokud děláte sýr přes noc) před spaním směs v utěrce lehce promíchejte lžící, protože většinou sýr na utěrce bude hustější, ale ve středu bude stále tekutý. Pak umístíme do lednice. Druhý den ráno potom vezměte opatrně rohy utěrky a dejte je k sobě tak aby vám vznikl váček či měšec s čerstvým sýrem uprostřed. Potom utěrku začněte zatáčet a sýr tak ždímat. Uvidíte, kolik vody ještě odteče. Potom ještě můžete utěrku se sýrem opět umístit do cedníčku, rozbalit utěrku, promíchat lžící, nechat opět hodinku v lednici odstát a potom ještě jednou vyždímat. Nakonec utěrku rozbalíme a sýr pomocí lžíce přendáme či odebereme lžící do skleničky. Pak už jen dle chuti dosolíme a můžeme přidat čerstvé bylinky. A je hotovo...

Celkově to tedy nic není. Kolem šesté hodiny večer smíchám, dám do cedníku, podložím mísou a vložím do lednice. Před spaním vyndám, zkontroluji jak tekutina odtéká, promíchám a opět umístím zpět odkapávat (stále ve stejné utěrce, tu neměním). Druhý den ráno vyždímám, promíchám a ještě na hodinu dám do lednice. Pak už jen zkusím znovu vyždímat a mohu přendávat do skleničky. Hotovo.

Rada: Pokud své lednici nedůvěřujete a máte strach, že se do sýru dostanou nějaké bakterie, můžete celou mísu i s cedníkem zabalit do potravinářské folie nebo vložit do čisté igelitky a dobře uzavřít, abyste zamezili šíření bakterií. Je opravdu dobré dbát na čistotu, nechceme přece celý sýr vyhodit jen pro to, že chytil nějaké bakterie.

Jak docílit extra hustého sýru? Jednoduše můžete sýr zkusit něčím zatížit, ale tím pádem ho také musíte častěji promíchávat a při každém promíchání můžete zkusit vyždímat. Vyměněním utěrky v půlce procesu také oddělíte nějakou vodu, protože suchá utěrka přebytečnou vodu ze sýru nasaje. Pro mé účely (na chléb nebo do pomazánky) ale běžně stačí postup, který jsem uvedla.  

 

Lucie Sedláčková
30.10.2017

Vegany Alergiky na mléko Alergiky na vejce Bezlepkovou dietu Diabetiky Redukční diety


Komentáře


Přidat nový komentář: