Mrkvové cukroví s ořechovou náplní

Náhled
Sušenky:
250g hladké mouky
2 mrkve
100g rostlinného např Alsan
(z ekologického zemědělství)
špetka soli
2 lžičky zázvoru
trocha vanilkové esence
3 lžíce agávového sirupu
 
Náplň
120g vlašských ořechů
60g datlí
3 lžíce javorového sirupu
1 lžíce rumu

Mrkvička mi na Vánočním stole chyběla. Dodá mu zajímavější barvu i chuť. Konkrétně v tomto cukroví není příliš výrazná, jedná se o jednoduché a složením nenáročné cukroví, které máte za chvíli hotové. Dozdobit se dá marcipánovým zrnkem kávy nebo marcipánovou mrkvičkou či ozdobit čokoládou a hned je mísa s cukrovím živější.

Mrkev nastrouháme a poté tyčovým mixérem rozmixujeme na pyré, přisypeme zázvor a osladíme agávovým sirupem. Mouku osolíme a společně s tukem vypracujeme drobivé "těsto" (spíše drobenku). Přilijeme mrkvové pyré a vypracujeme hladké těsto (pokud příliš lepí, zaprášíme ho trochou mouky, pokud se moc drobí, pomůžeme mu lžící vody). Potom už jen rozválíme na tenký plát a vykrajujeme tvary. Pečeme asi 10 minut na 180 stupňů.

Náplň vytvoříme tak, že datle vypeckujeme a společně s ořechy je pokrájíme na co nejmenší kousky. Ty potom ve vysoké a úzké nádobě tyčovým mixérem s nožem rozmixujeme na lepkavou směs. Osladíme javorovým sirupem a přidáme rum. Opět promixujeme, aby byla směs co nejhladší.

Z ořechové hmoty vždy odkrojíme trochu lžičkou a potom z ní vytvarujeme kuličku, kterou opatrně namačkáváme na sušenku a prstem roztahujeme na celou plochu. Nakonec nahoru nalepíme ještě jednu sušenku a máme hotovo. 
Cukroví můžeme ozdobit hořkou čokoládou tak, že ji rozpuštěnou dáme do zdobícího sáčku a cukroví tenkými rovnoběžnými čárkami "nalinkujeme".

Lucie Sedláčková
11.12.2013

Vegany Alergiky na mléko Alergiky na vejce Diabetiky Redukční diety


Komentáře


Přidat nový komentář: