Javorové perníčky

Náhled
1 ½ hrnku celozrnné hladké mouky
1 ½ hrnku hladké mouky
½ hrnku kokosového oleje
2/3 hrnku javorového sirupu
½ hrnku třtinové melasy
¼ hrnku vody
1 lžička soli
1 lžička jedlé sody
2 lžičky mleté skořice
1 lžička mletého zázvoru
½ lžičky muškátového oříšku
- lze použít perníkové koření

Které cukroví nechybí snad na žádném vánočním stole? Přece perníčky! Při pomyšlení na to měkoučké cukroví různých tvarů (srdíčka, koníčci, hvězdičky, rybičky atd..) si vzpomínám na dětství. S maminkou a sestrou jsme je pekly jako první cukrový, aby se řádně odležely a změkly. Při mých toulkách zdravou výživou jsem se dostala až k perníčkům z melasy, které mi velmi zachutnaly. Mým hlavním cílem ale byly perníčky z Javorového sirupu, protože mě ale melasa v perníčcích (a dokonce i litých pernících) velmi zaujala, nakonec jsem od ní zcela neustoupila. A proto ji v receptu na Javorové perníčky najdete také. Tak pojďme provonět dům.

Mouku smícháme s kořením, sodou a solí. Odměřené množství melasy a javorového sirupu smícháme s vodou přilijeme k mouce, přidáme tuk a vypracujeme hladké tvárné těsto. Tekuté ingredience odměřuji vždy tak trochu od oka, každá je jinak hustá, proto si po ruce nechávám vždy trochu mouky a vody na případnou zahuštění či zředění těsta.

Těsto necháme odležet asi 1 hodinu v lednici. Poté jej vyválíme na pomoučeném vále a vykrajujeme libovolné tvary. Pečeme asi 8-12 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů.

A co bych o těchto perníčcích mohla říct? Můžete je dělat na poslední chvíli, když je totiž nezapomenete v troubě, jsou krásně měkoučké. Díky třtinové melase obsahují mnoho minerálů a jsou hnědé i bez přidání kakaa.

Tip na zdobení: Perníčky můžete jednoduše ozdobit tak, že vyválený plát těsta převálíte válečkem se vzorkem. Ušetříte tak na zbytečných kaloriích a opět se obejdete bez cukru. Pokud opravdu zdobit chcete. Můžete zdobit například drobnými kapičkami rozpuštěné čokolády nebo do perníčků před upečením zamáčknout oříšky.

Lucie Sedláčková
27.10.2013

Vegany Alergiky na mléko Alergiky na vejce Diabetiky Redukční diety


Komentáře


Přidat nový komentář:







Lucie Sedláčková | 20. 12. 2014, 23:33
Dobrý den Teratte,
přišla jsem na to, proč mám perníčky hned měkoučké. Jednoduše je skladuji v papírové krabici na zákusky za oknem. Asi natahují venkovní vlhkost ze vzduchu a také se velmi rychle rozleží ;)

Třeba tato rada někomu pomůže;)
Teratte | 29. 11. 2014, 18:22
Zkusila jsem nahradit hladkou mouku, dala jsem 100g celozrnné žitné a 50g celozrnné ječnou a jsou vynikající, jen jsou tvrdší, ale to nikomu nevadí, třeba se ještě rozleží ;-) Děkuji za úžasnou inspiraci na vánoce!