Sváteční nádivka

Náhled
Sváteční nádivka
2 balení sojového granulátu
1 klobáska klaso
1 kostka tofu uzeného
3 lžíce sojové omáčky
1l zeleninového vývaru
1-2 plátky řasy nori
cca 100g celozrnné hladké mouky
koření bez soli ze zdravé výživy
(například na mletá)
sůl
pepř
 
na jarní či zeleninovou variantu lze použít například hrášek, kukuřici a mrkev na kostičky

Tuhle nádivku jsem začala připravovat kvůli Vánocům. Zvířátka nepapám, protože jsem vegan a mám je ráda, ráda mám ale také svátky a společné obědy s rodinou či přáteli. Čas od času na talíř servíruji něco, co prostě maso připomíná a nebo si na něj dokonce hraje. Ale což, mnohdy to lidé odsuzují a potom pijí kokosová mléka či sojová, a na tom, že tomu říkají mléko jim nic divného nepřipadá... Nádivka mi jako náhrada masa chutná, je to příjemná změna po všech těch čínách, grilovaných cuketách a smažených žampionech. Má ale své mouchy, jako například tu, že ji po upečení musím nechat vychladnout. Díky tomu jsem ji ale také zastudena začala používat také jako salám, studenou sekanou nebo jen tak na kostičky nakrájenou a nasypanou do salátu.

Sojový granulát uvaříme v zeleninovém vývaru, (asi 10 minut), důkladně slijeme vodu a vymačkáme. V míse rozmixujeme na pastu společně s pokrájeným tofu a klobáskou klaso. Vznikne lepivá vaše, do které můžeme přisypat zeleninu (hrášek, kukuřici, brokolici, květák). To rozhodujte podle příležitosti, pokud dělám místo ryby, zeleninu nepoužívám, naopak do velikonoční nádivky zeleninu přidám. Okořeníme vhodným kořením bez soli (na ryby, na mletá masa nebo jen kvalitní směsí bylinek) a ochutíme sojovou omáčkou. Nyní vezmeme asi 50g celozrnné mouky a tou kaši zaprášíme. Důkladně propracujeme. Měla by se začít k sobě pojit, lepivá samozřejmě bude stále. Pokud se nám vodu z granulátu nepovedlo dostatečně vymačkat, přidáme ještě další mouku.

Formu na pečení pouze vymazávám olejem, dno vykládám řasou nori. Kaší formu naplním a peču asi 30 – 45 minut na 200 stupňů. Hodně se to liší podle toho, jak moc je směs mokrá. Po upečení nádivku nechte asi 2-3 hodiny vychladnout ve formě. Teprve potom ji lze vyklopit a krájet na plátky. Ty přihřívám buď v troubě nebo v mikrovlnné troubě. Nádivku mám ale nejraději studenou.

Někdy pár kousků tofu a klobásky nenamixuji ale dám bokem a nasypu je až to rozmixované kaše aby společně se zeleninou tvořili mozaiku.

 

Na Vánoce místo salátu také můžete připravit například s Avokádovým salátem s klíčky

Lucie Sedláčková
5.1.2014

Vegany Alergiky na mléko Alergiky na vejce Diabetiky Redukční diety


Komentáře


Přidat nový komentář: