Ořechové dortíčky

Náhled
Těsto:
300g hladké celozrnné mouky
150g kokosového oleje
2 lžíce vanilkové fruktózy
1 pomeranč
1 špetka soli
1 lžíce solamilu
asi 1 dc vody
 
Krém:
100g lískových ořechů
1 lžička kaka na vaření Orion
4 lžíce agávového sirupu
1-2 lžíce kokosového leje
 
Na posypání:
100 g vlašských ořechů

Sladké potěšení s krémem bez výčitek. I tak by se daly nazvat tyto dortíčky. Když totiž otevřu starou kuchařku s vánočním cukrovím, doslova mě šokuje nákupní seznam na výběr nejpečenějšího cukroví. Ono to v tom krásném malém cukrovíčku nebývalo až tak vidět, ale kilo tuku, půl kila másla, 250g škvarků - to vše nám v pozměněné podobě leželo ve spíži v krabicích na cukroví polepených vánočním papírem. Dříve ale není dnes, potraviny už nejsou tak "čisté" a náš organismus dostává pořádně zabrat. Proto vás jistě potěší, že v tomto cukrovíčku, a hlavně v krému, nezmizí zašlehaná kostka másla. Navíc, použijete-li nepražené kakao, dáte mu živou podobu - jinak řečeno krém bude RAW.

Mouku smícháme se špetkou soli a fruktózou. Pomeranč dobře omyjeme, vymačkáme z něj šťávu a nastrouháme z jedné půlky kůru. Z mouky společně s olejem, pomerančovou šťávou a kůrou vypracujeme těsto (nejde vyválet a drobí se). Potom v 1 dl vody rozmícháme lžíci solamylu a přilijeme k těstu. Rukama těsto hněteme, nejprve je hodně mokré, ale po chvíli by se měla voda zapracovat (pokud ne, zaprašte těsto moukou). Nyní lze těsto vyválet na tenký plát, ze kterého vykrajujeme malá kolečka, o průměru 2 cm. Pečeme asi 8 – 10 minut na 180 stupňů.

Lískové oříšky si v utěrce roztlučeme kladívkem nebo válečkem. Poté je nasypeme do úzké vysoké nádoby a mixujeme co nejvíce na jemno nám to jen půjde. Poté přidáme Agávový sirup (může být méně než je v receptu) a opět mixujeme. Měl by vznikat krém. Přidáme ještě kokosový olej a opět mixujeme. Nakonec přisypeme kakao (množství spíše dle chuti) a naposledy promixujeme.

Dortíčky kompletujeme tak, že každé kolečko potřeme krémem ( pokud se nám nepovedl příliš jemný tak to nevadí, lžičkou trochu nabereme a namáčkneme na kolečko). Potom Vezmeme dvě potřená kolečka a jedno dáme na druhé. Nakonec vrchní potřenou stranu otiskneme do misky s mletými vlašskými ořechy.

Mnohým se asi bude zdáte, že to příliš zdravé cukroví není. Samozřejmě, zdravé je pro každého lehce jiný pojem. Už jen kvůli tomu, že každý může mít také jiná zdravotní omezení atd. Proto každý, kdo si musí hlídat příjem tuků musí sám zhodnotit, jestli je pro něj tento recept vhodný (a také kolik vůbec takového cukrovíčka z celé várky sám sní). Proto nebudu říkat, že tento recept je kdo ví jak zdravý, jedna se pouze o zdravější variantu cukroví.

 

Lucie Sedláčková
9.11.2013

Vegany Alergiky na mléko Alergiky na vejce Diabetiky


Komentáře


Přidat nový komentář:







Pieliafef | 28. 4. 2021, 23:58
daily cialis online
VlhHL | 21. 4. 2021, 3:01
Medication information for patients. Generic Name.
buy lyrica online no script in Canada
Some news about medicines. Read here.
Ája | 15. 11. 2013, 9:02
To určitě vyzkouším!