Linecké cukroví

Náhled
250g hladké celozrnné mouky
75 g kokosového oleje
75g tuku Alsan BIO nebo Alsan-S
1 lžička citronové šťávy
trocha citronové kůry
2 lžíce vanilkové fruktózy
4 lžičky hrašky
8 lžiček solamylu
8 lžic vody
špetka vanilky nebo vanilkové esence
spetka soli

Konečně se setmělo, v pokoji voní františek který se lehce mísí z vůněmi z kuchyně... za chvíli přijde štědrovečerní večeře. Je načase nachystat vánoční cukroví, aby si každý mohl po večeři trochu smlsnout. Otevřu tedy krabici s cukrovím. Ale co to? že by nebylo linecké? Bez toho přece nejsou vánoce! Ale ano, je tu. Já zcela zapomněla, že z celozrnné mouky už nezáří jako sníh, chuť má ale báječnou...

Mouku smícháme s fruktózou, hraškou a vanilkou, zakápneme citronovou šťávou a přidáme trochu citronové kůry. společně se změklým tukem vypracujeme těsto. Je velmi drobivé a na vále by pohromadě nedrželo. Proto rozmícháme solamyl ve vodě a přilijeme k těsto. rukama důkladně zapracováváme. Nejprve se na těstě tvoří řídké slizké těstíčko, po čase se ale těsto propracuje a mělo by přestat být mazlavé a krásně by mělo držet po hromadě. Pokud tak není, můžeme přidat ještě lžíci se lžičkou solamylu (na lžíci vody vždy lžičku solamylu). Pokud máme problém s tím, že je těsto moc "mokré" zaprášíme trochou mouky. Vyválíme na opravdu tenký plát a vykrajujeme libovolné tvary které klademe na plech. Na plechu z poloviny cukroví vykrájíme kulaté středy. Pečeme asi 10-12 minut na 180 stupňů.
Marmeládu používám svoji. Není problém si na linecké dvě skleničky připravit. Sladím si ji trochou fruktózy (pokud je ovoce příliš kyselé) a někdy sladit vůbec nemusím. Pokud chcete použít kupovanou můžete si například vybrat například od značky ST. DALFOUR a cukroví oživit netradiční příchutí jako je fík nebo pomeranč se zázvorem.

Dostali jste chuť na čokoládové dortíčky? Použijte stejný recept a natírejte kolečka čokoládovou pomazánkou ze zdravé výživy například značky RAPUNZEL.

 

Lucie Sedláčková
14.11.2013

Vegany Alergiky na mléko Alergiky na vejce Diabetiky Redukční diety


Komentáře


Přidat nový komentář:







Vaše jméno | 29. 11. 2016, 18:42
Text příspěvku
Ájá | 15. 11. 2013, 9:03
Také vyzkouším:-)