Makové sušenky s mandlovým krémem

Náhled
Sušenky:
1 lžíce kokosového oleje
1 lžíce margarínu Alsan s nebo BIO
(případně místo margarínu opět kokosový olej)
(nebo od jednoho tuku dvě lžíce)
1 hrnek hladké celozrnné mouky
špetky sody
špetka soli
2 polévkové lžíce citronu
1-2 lžíce javorového sirup
2-3 lžíce teplé vody
špetka vanilky
2-3 lžíce máku
 
Krém:
100g oloupaných mandlí
2 lžičky kokosového oleje
2 lžíce javorového sirupu
vanilka

Tahle makovo-mandlová záležitost svým netradičním vzhledem oživí Vánoční stůl. Tvarem a pojetím připomínají sušenky Disco, když se zakousnete, vybaví se vám chuť makové Telky, a až se vše propojí s mandlovým krémem, budete překvapeni touto kombinací. Opravdu netradičně se zde sešel mák s mandlemi a vzhled je také atraktivní. Kolik makového cukroví máte na Vánočním stole? Žádné? Tak pojďme na ně...

Smícháme mouku se sodou, solí, mákem a vanilkou. V hrnečku olej „rozpustíme“ (rozmícháme a zahřejeme) ve vlažné vodě, přilijeme citronovou šťávu javorový sirup a tuto tekutou směs nalijeme k mouce. Vypracujeme těsto, které necháme odležet asi 30 minut. Potom jej vyválíme na zlehka pomoučeném vále a vykrajujeme kolečka, která pečeme asi 10-15 minut na 180 stupňů.

Pokud nemáme loupané mandle, přelijeme je vařící vodou a odslupkujeme. Poté mandle důkladně osušíme na rozmixujeme tyčovým mixérem ve vysoké nádobě. Přilijeme tuk a javorový sirup a pokračujeme v mixování, dokud se nevytvoří mandlový krém. Tím potíráme a slepujeme sušenky.

Ale až těsně před Vánocemi a skladovat v lednici ;) i když věřím tomu, že tyhle moc dlouho nevydrží...

Lucie Sedláčková
5.11.2013

Vegany Alergiky na mléko Alergiky na vejce Diabetiky Redukční diety


Komentáře


Přidat nový komentář:







EbmJP | 26. 4. 2021, 6:58
Medicines prescribing information. What side effects can this medication cause?
can i buy generic pregabalin without insurance in the USA
Everything trends of medicament. Get here.
Simona | 12. 12. 2013, 16:21
Děkuji za vysvětlení.
Lucie Sedláčková | 11. 12. 2013, 21:25
Moje zkušenost s domácím mandlovým máslem což je v tomto případě krém)je taková, že mi po čtrnácti dnech v teple ve skleničce, kdy jsem jej nekonzumovala, připadal zkažený a žluklý. Proto příprava těsně před Vánocemi a skladování v lednici. Samozřejmě neplatí to pro sušenky, ty lze péct jako perníčky či linecké mnohem dříve.
Simona | 10. 12. 2013, 21:55
Z jakého důvodu slepovat těsně před vánocemi a skldovat v lednici?Děkuji za odpověď.