Vanilkové rohlíčky

Náhled

Malá dávka
(na vetší dávku množství surovin zdvojnásobte)

100g celozrnné mouky
50g palmového tuku blesk
- případně napůlit s kokosovým olejem
1 lžíce vanilkové fruktózy
2 lžíce vanilkového sojového suchého nápoje
- můžeme použít 30ml hotového vanilkového mléka
špetka soli
lžička mleté vanilky
30 ml teplé vody
- nepoužíváme pokud máme tekutý nápoj
30g lískových oříšků (popř. Vlašských)

Na obalování:
libovolný cukr (palmový, fruktóza, třtinový, sypká stevie)
vanilkový sojový nápoj sypký

Že nejsou sněhově bílé? Ano, nejsou z rafinované mouky. Ale na křehkosti jim nikdo neubral. A to já právě ráda, když se křehce rozpadají, jako sněhová koule. 

Mouku smícháme se solí, fruktózou, vanilkou, ořechy a sypkým nápojem, přidáme tuk a zahřátou vodu (nebo tekuté mléko). Vypracujeme těsto, které necháme v mikrotenovém sáčku odležet asi 30 minut v lednici a poté jej vytáhneme na pokojovou teplotu a ještě jednou ručně propracujeme. Zpracováváme jej nejlépe ručně (hůře se s ním pracuje na vále) a tvarujeme rohlíčky. Ty pečeme asi 12 minut v troubě na 180 stupňů.

Obalovat jej můžeme například v sypkém nápoji, který přisladíme s špetkou stevie, nebo v cukru, který si například v pevném sáčku či v látce válečkem rozdrolíme na jemný prášek. Obě varianty můžeme i nakombinovat. Nejprve ale rohlíčky ochutnejte neobalené, tato varianta je jen lehce sladká, podle toho, jak moc je chcete mít sladké se dále rozhodujte. Obalování cukrem provádíme ihned po upečení, ale obalování v sypkém nápoji až těsně před servírováním.

Mějte na paměti, že palmový tuk blesk můžete nahradit za jiný tuk vhodný na pečení, třeba značky Alsan.

Lucie Sedláčková
28.10.2013

Vegany Alergiky na mléko Alergiky na vejce Diabetiky


Komentáře


Přidat nový komentář:







Alena | 12. 11. 2016, 8:05
Tak hlavně že tam dáme celozrnnou mouku a pak to zabijem palmáčem... Proboha proč?:-O.
Sára | 23. 12. 2015, 11:11
Palmový tuk?! Palmový cukr?! :O
kačka | 2. 12. 2015, 17:53
Palmového oleje? :O :'(