Slepované datlové perníčky

Náhled
Těsto:
250g datlové pasty nebo umletých datlí
100g medu (nebo datlový sirup)
50g třtinové melasy
150ml řepkového oleje
150g špaldové hladké
350g pšeničné celozrnné
lžíce perníkového koření SONNENTOR
lžička skořice SONNENTOR
2 lžičky prášku do perníku
špetka soli
vodu
Náplň a zdobení:
500g datlové pasty
(nebo 2 skleničky fíkové marmelády)
panák rumu
skořice
100g čokolády vivani

Snadné a vděčné slepované cukroví. A přitom stále bez tukové náplně, bez bílého cukru a s vyžším obsahem vlákniny.

Těsto si připravíme tak, že mouky smícháme s perníkovým kořením, skořicí, práškem do perníku a špetkou soli. Poté přilijeme olej, melasu, med nebo datlový sirup a nakonec k ingrediencím přidrobíme datlovou pastu.

Jednou rukou začneme vypracovávat těsto a druhou přidáme trochu vody. Cca 50 ml vody stačí. Někdy ale přidám i 100 ml vody, jelikož každá melasa nebo i med mají jinou hustotu a někdy i datlová pasta je sušší. Výsledkem by mělo být nelepivé těsto na perníčky.
Těsto dáme asi na hodinu odležet v chladu. Potom těsto vyndáme a na pokojové teplotě necháme trochu ohřát. Znovu řádně propracujeme (pokud se hodně drolí přidáme lžíci vody) a potom už jen na tenko vyválet (asi 3-4 mm) a můžeme vykrajovat tvary a péct na 180 stupňů podle velikosti tvarů mezi 8-12 minutami.
Perníčky necháme vychladnout a zatím si na tenko vyválíme na vále datlovou pastu. Klasicky stejně jako těsto válečkem, jen aby se nelepila, můžeme ji válet mezi potravinovou folií. Dle chuti pastu můžeme pokapat rumem nebo brandy a zasypat skořicí, pak už jen vykrájíme tvary shodné s perníčky a vložíme mezi dva perníky stejného tvaru. Přitlačením slepíme a ještě pomocí prstů pastu trochu přimáčkneme tam kde má být... takto slepené perníčky pak zdobíme rozpuštěnou čokoládou Vivani.

Lucie Sedláčková
6.11.2017

Alergiky na mléko Alergiky na vejce Diabetiky


Komentáře


Přidat nový komentář: