Žitné sušenky s lískovými oříšky

Náhled

1 hrnek celozrnné žitné mouky
1/2 hrnku pšeničné celozrnné mouky
1/2 hrnku oleje (kokosový nebo smíchaný se slunečnicovým)
1 sáček pudinku Amylon oříškový
6 lžic vody
1 lžíce mletého lněného semínka
5 lžiček melasy
1 lžička vanilky
špetka soli
stevie za 50g cukru
40g sekané hořké čokolády
80g lískových oříšků

Moje maminka nejraději peče z žitné mouky. Pořád mě nabádala, ať si udělám i žitný kvásek. Jenže já tu chuť žitné mouky moc nemusím. Nakonec jsem si ji ale koupila (kvůli perníkům) a rozhodla jsem se, udělat z ní sušenky, kde bych její chuť dostatečně zakamuflovala. Nakonec jsem doplnila moukou pšeničnou v poměru 1,5:1. Vše celozrnné, jak se sluší a patří.

Mouku smícháme s pudinkovým práškem, lněným semínkem, vanilkou a špetkou soli. Přidáme olej, melasu, stevii a vodu a vypracujeme těsto. Je lehce drobivé, ale sušenky z něj půjdou dobře. Do těsta zapracujeme nasekanou hořkou čokoládu a oříšky, potom už jen uždibujeme těsto, vyvalujeme kuličky, které na plech mírně zploštíme (ne zcela) a potom mřížkujeme nožem (nyní se sušenky ještě více zploští). Pečeme na 220 stupňů asi 15 minut.

Lucie Sedláčková
31.1.2014

Vegany Alergiky na mléko Alergiky na vejce Diabetiky


Komentáře


Přidat nový komentář: