Co je to tuhé kokosové mléko?

Neustále v receptech opakuji surovinu: tuhé kokosové mléko. Často se mi ale začali scházet dotazy, co to vlastně je? Nejprve jsem se divila, připadalo mi to jako běžná věc, poté, co mi ale nerozuměli ani v prodejně zdravé výživy, rozhodla jsem se jimi trochu probrat.

Začneme obecně kokosovými mléky. Máme různé v krabicích jako hotové nápoje je jako nápoje v prášku. Ano, tohle to není. Nemám ani na mysli mléko z rozlousknutého kokosu. Zamíříme teď trochu do orientální kuchyně a v mysli se přemístíme k regálům v Albertu či třeba v tescu s orientální kuchyní. Naleznete zde konzervy s nápisem kokosové mléko. Je uměle vytvořené a má vysoký obsah tuku. Podobně jako smetana, proto jej používám místo smetany či šlehačky.

Jak je odlišovat? To už si budete muset vyzkoušet sami. Velká a pro mě klasická balení mají 400 ml. Potom jsou ještě malé plechovky, které mají 200 ml (většinou k dostání ve zdravé výživě). Každé mléko se chová trochu jinak. Mléko z alberta (AQ) je tuhé skoro hned. Stačí jej na hodinu dát do lednice či mrazáku a většinou jej mohu už hned použít. Právně by se měla plechovka chladit otvíráním nahoře (tak jak má stát v regálů) abyste její dno mohli otvírákem na konzervu proděravět a nechat odtéct trochu kokosové vody, která zbytečně kokosovou smetanu ředí (vždy se sráží vespod plechovky). Tento proces ale skoro nemusím u mléka značky AQ dělat, protože je tak tuhé, že jej lžící celé vydlabu a voda zůstane krásně dole. Pro začátečníky ale doporučuji napoprvé narazit dole, abyste viděli že voda opravdu odteče. Oproti tomu mléko z tesca používám spíše na vaření nebo a koktejly atd. Nikdy mi zcela neztuhne. Chlaďte ho alespoň den, při naražení buďte připraveni plechovku rychle otočit, protože pokud uvidíte že neodtéká jen průhledná voda ale i bílé mléko, hned ji otočte a už nic nespouštějte (proto plechovku nikdy před naražením zespoda neotvírejte). V tomto případě dávám mléko ještě chladit.

S mléky jiných značek mám také zkušenosti, ale jména značek si nepamatuji. Většina (kromě značky tesco) do tuhého stavu ztuhne. Může to ale klidně trvat až 1-2 dny. Jakmile ale sklidíme tuhý krém, můžeme jej se ztužovačem (bez želatiny) šlehat jako šlehačku nebo z něj tvořit krémy. Můžete jej dochucovat a ztužovat také moučkovým cukrem Mauritius.

Tesco má ještě Kokosový krém (200 ml) který by měl nahrazovat smetanu ke šlehání, má totiž vyšší obsah tuku. Kokosový krém mi vždy dřív zmrzl než ztuhl na přípravu dezertů a se ztužovačem na šlehání je ale báječný.

Recepty s kokosovým mlékem:

Fíkový dort
Vídeňský závin
Vánočka
Kari mrkvová polévka s kokosovým mlékem
Poctivá horká hruška

Lucie Sedláčková
20.1.2014




Komentáře


Přidat nový komentář:







Robert | 20. 3. 2023, 0:54
Nevím, piju všechno mléko. Stačí to před otevřením řádně promíchejte promíchat. Někdy tam i tak stále ztuhlé přetrvává, ale to už stačí lžíci dozamíchat a pohoda.
BthTK | 22. 4. 2021, 19:11
Drugs information sheet. Generic Name.
can i buy pregabalin without prescription in USA
Actual trends of pills. Read information now.
Zdeněk | 6. 1. 2018, 21:54
Taky jsem měl v plechovce úplně tuhé mléko. Chci mléko pít a né jít lžící. Navíc to ani není dobré. Koupil jsem v Albertu. Jaké mléko koupit aby to bylo k pití?
verver | 25. 3. 2015, 12:49
Ahoj,chtěla bych se zeptat,zda je normální,že je kokosové mléko v plechovce úplně ztuhlé? Koupila jsem si ho poprvé,tak nevím jakou má mít konzistenci.