Třtinová melasa
Setkali jste se již s melasou? A jaké jsou vaše zkušenosti? Je možné, že jste si ji koupili a ještě teď vám někde zaházená tuhne ve spíži, protože ve vás nezanechala příliš dobrý dojem. Ano napoprvé co jsem ji zkusila to pro mě bylo černé lepidlo s nepříliš dobrou chutí. Potom jsem jí ale dala druhou šanci. Dejte jí šanci i vy.
Třtinová melasa je druhotný produkt při výrobě cukru. Je to černá tekutina, konzistencí připomíná med, je ale méně kalorická a bohatá na minerály. To zní dobře, jenže když si ji dáte jen tak na lžičce do úst, mnohé z vás přejde chuť. Před lety jsem ji ale viděla v jenom receptu na melasové perníčky. O ty já až tak moc nestála, toužila jsem po javorových, když jsem ale dala půl melasy a půl javorového sirupu, zjistila jsem, že s dalším sladidlem melasa může být opravdu chutná a užitečná.
Kam se tedy hodí? - Rozhodně je báječná do všech tmavých těst. Musíme totiž počítat s tím, že nám pečivo krásně zabarví do kakaově hnědé. Výhodou je, že nemusíte sahat po kakau či karobu. Nejčastěji ji používám do perníčků a litých perníků. Její zajímavá chuť se zde dobře sloučí s kořením a s použitím dalšího sladkého sirupu či fruktózy budete velmi mile překvapeni. A potom už na melasu změníte názor a do těchto receptů ji budete přímo vyžadovat.
Kam bych ji nepoužívala? (čistě můj názor) – myslím si, že studená kuchyně není to správnou volbou. Zkoušela jsem s ní i zavařovat a bez přidání dalších sladidel by to nedopadlo dobře (jediné višně byly poměrně dobré). Ač se často píše, že se s ní dá sladit čaj či káva, ani to bych nedělala, má tak výraznou chuť, že slabý čaj přes ni není cítit.
Recepty kde používám melasu a nedám na ni dopustit:
Javorové perníčky
Marokánky s vločkami
Makovec
Podziní muffiny
Melasový perníček s hruškami
Komentáře
Přidat nový komentář:
AdeYT | 27. 4. 2021, 8:49
pises ze si zavarovala ovoce ruznym zpusobem...muzes o tom neco napsat prosim?
dekuji
petra Text příspěvku
lyrica for in the USA
Everything news about drugs. Read information here.