Naklíčená a šetrně sušená pohanka

Náhled
500g pohanky
sušička + síťovina
případně tác nebo pečící papír pro sušení na slunci

Naklíčená a šetrně sušená pohankao pohance sáhneme v případě, že chceme uvařit něco bezlepkového, když držíme dietu, stravujeme se syrovou stravou, chceme si obohatit jídelníček zdravým pokrmem nebo jen chceme zkusit něco jiného. Za zmínění stojí i fialové žilky, které se tvoří na nohách, protože právě konzumací pohanky se tento jev dá zastavit, neboť pohanka pomáhá při léčbě křečových žil a při potížích s cévkami. A co teprve naklíčená pohanka? To je teprve věc.

Pohanka se nakličuje o trochu déle než třeba hrách, cizrna nebo čočka. S jejím klíčením ale postupuji stejně jako v již publikovaném návodu zde. Stručně popíšu v krocích:

Na noc namočit 500g loupané pohanky, nasypat do připravených klíčících nádob (např petlahve) a každý den prolít tak 2x-3x za den vodou. Tak třetí den by klíčky mohly být tak 2-3 mm dlouhé.

Dále máme dvě možnosti, můžeme sušit jen tak na slunci (nejlépe v létě), nebo v sušičce. Pokud se rozhodneme pro první variantu, pohanku nasypeme v tenké vrstvě například na podnos nebo třeba na sušící síta připravená na houby a jednoduše necháme vystavené na místě, kde hezky svítí sluníčko. Pokud budeme sušit v sušičce, musíme si připravit síto. Pokud má vaše sušička síta kterými pohanka nepropadne, nemusíme již nic řešit. Pokud nemá, musíme síto ještě potáhnout například nějakou obyčejnou starou záclonou či tylem. U kulatých sušiček vystřihněte prostřední díru na středový otvor (jako mám na obrázku). Je dobré dát ještě ke zdroji tepla (u mě vypadá jako fén) dvě plata bez síťoviny jen tak na prázdno. Aby byla záclona či síťovina dále od "fénu" (pro jistotu, aby nic nezačalo hořet). takto upravenou sušičku ale nikdy nenechávejte v provozu samotnou!!!

Sušíme na 40 stupňů. Já občas sušičku vypínám, aby klesla teplota a abych šetřila elektřinou. Vždy tak na hodinku. Pohanka v tom teple bude dosychat sama. Sušení mi trvá tak 1 den.

Lucie Sedláčková
4.3.2014




Komentáře


Přidat nový komentář: