Domácí klíčení v petce

Náhled
pohanka, fazolky mungo, cizrna atd..
pet láhev

Ke klíčení bych se asi nikdy nedostala, kdybych nenašla na internetu návod na domácí klíčidlo z pet láhve. Proto jsem se rozhodla tuto myšlenku nějakého internetového online deníku předat dál, abych tak klíčení dostala mezi více lidí. Popíšu vám při tom, jak při klíčení postupuji já.

Běžná klíčidla mají většinou 3 patra. Pokud si klíčky nechceme pomíchat, poměrně nás to v počtu druhů surovin ke klíčení omezuje. Takže si nyní nechte pár pet lahví, které se vám zaručeně budou hodit. Jednoduše jim odstřihněte zužující se část která se změní až v hrdlo a spodní "kopečky" na kterých láhev stojí proděravějte. Nyní je klíčidlo hotové.

Na malá semínka (proso, nebo jen hrst pohanky) může stačit láhev 0,5 l
Čočka a fazolky mungo - láhev 1,5 l
Cizrna, fazole, hrách - 1,5 a 2 l
(vše záleží také na množství

Nyní si po dnech rozepíšeme postup (vhodný při každodennímu docházení do práce či školy
Na noc si namočíme dané suroviny, které chceme naklíčit. Vždy dejte vody více než jen zarovnané s množstvím surovin. Voda by mělo být více tak o 2-3 cm. Klidně ještě více, přebytečná voda potom odteče.
1. den ráno surovinu přesypeme do nachystaného klíčidla. Klidně i s vodou, která odteče. Potom prolijeme vodou. Dělám to tak že petláhev napustím až po okraje, potom postavím do vany či sprchového koutu a jdu pryč, voda sama odteče. Takto klíčky prolijeme ještě po návratu z práce a potom před spaním. (příliš je nevystavuji slunci).
2. opět prolít vodou ráno, po práci a večer (tento večer již konzumuji čočku, hrách a cizrnu) uchovávám je v lednici v plastových krabičkách na potraviny. I v lednici mi ale ještě rostlinky dorůstají)
3. postupujeme stejně jako druhý den (nyní už jsou naklíčené i další suroviny, jako je například pohanka)
... s klíčením takto můžeme pokračovat do požadované velikosti klíčků či už rostlinky.

Lucie Sedláčková
4.3.2014




Komentáře


Přidat nový komentář: