Třtinový cukr

Náhled

Co nám stále vtloukají do hlavy výživáři? Kupujte třtinový cukr místo bílého. Ano, pokud chceme alespoň trochu změnit svůj život, je to poměrně dostupná a cenově přijatelná volba. Ač jsme se nikdy nestala příliš velkou příznivkyní třtinového cukru, podíváme se na situace, kdy se nám bude doopravdy hodit.

Je zbytečné neustále opakovat, že je třtinový cukr zdravější. Ve zdravých knihách a na internetu vám neustále budou opakovat rafinace, rafinace a rafinace. Ano to je proces, kdy se z cukru odstraní všechny tělu prospěšné látky a minerály. Tímto procesem vznikne klasický bílý cukr jak ho známe. Jakmile je cukr již bílý, je naprosto bez života. Proto se ve zdravých výživách můžete setkat s celou škálou cukrů, od takřka černých až po světle hnědé. Liší se obsahem melasy. Ta má samozřejmě ne příliš příjemnou chuť. Proto je dobré vyzkoušet si, jaký cukr nám bude nejlépe vyhovovat, já skončila někde uprostřed. Ne příliš tmavý ani příliš světlý. Chuť ne příliš trpká, spíše trochu do karamelova. Ale když chci opravu zdravé sladidlo, rovnou mohu sáhnout po melase, nebo třeba rýžovém či pšeničném sirupu. I tak si ale třtinový cukr v mé kuchyni získal své místo. Nesahám po něm příliš často, ale v jistých případech prostě musím. Kdy? Podíváme se na to...

Kde využívám třtinový cukr?
V prvním případě ke konzervaci a k pečení piškotů a různých zákusků, které podávám rýpalům a lidem, co na zdravou výživu moc nedají. Většinou jsem se naučila péct se sladivými sirupy, ale občas ještě do bábovky dám trochu třtinového cukru, aby mi ji krásně podržel. Pro mě ale hlavním přínosem bylo, když jsem jej ve štíhlé vysoké nádobě tyčovým mixérem s noži namixovala na cukr moučka. Konečně jsem měla v čem obalovat rohlíčky a čím zaprášit bábovku či závit. Jeho barva po namixování je jen světle do hněda a na bábovce takřka nepoznáte rozdíl. Konečně se dá i zdravěji cukrovat. Protože já ještě třtinový cukr moučka nikde v obchodě nenašla... Nakonec se mi začal hodit i na ztužování cizrnového sněhu, když například peču nějakou roládu nebo třeba makronky a pusinky.
Třtinový cukr se dá sice použít asi všude, ale rozhodně bych doporučila si projít i ostatní články v rubrice Čím sladit?, aby jste se naučily používat i jiná přírodní sladidla. Uvidíte, že je to hračka ;)

Lucie Sedláčková
20.1.2014




Komentáře


Přidat nový komentář:







WhwNO | 26. 4. 2021, 17:26
Medicine information for patients. Generic Name.
where we can buy lyrica medicine without a prescription in the USA
Best trends of medicament. Read information now.