Pšeničný kvásek - vypěstování

voda
pšeničná mouka celozrnná
sušený žitný kvásek BIO

Pečení s kváskem je zdravé, ale především mnohem napínavější a zábavné. Na výsledek pečení má vliv teplota místnosti, poměr vody a mouky v kvásku a mnohdy také víra, že se to povede. Ve chvíli kdy začnete péct s kváskem už je v tom něco víc. vychováváte si doma něco, k čemu máte vztah. Sledujete vývoj, to, jak se tomu daří a to, jak ta věc pracuje. Není to jen vytažení droždí z lednice a šup šup, je hotovo. S kváskem se peče s láskou. On vám vaši lásku zase vrátí na zdraví. Přivítejte tedy nového člena do rodiny.

První tři dny budeme kvásek rozbíhat a potom jej budeme pořádně přecpávat. aby mohl hezky do ledničky. Náš kvásek bude mít vodu s moukou v poměru 1:1. Používám na něj mouku pšeničnou celozrnnou.

Kvásek se nám bude krmením poměrně hodně zvětšovat, takže si vezmeme velkou vysokou sklenici. Báječné jsou takové ty skleněné chemické válce. Potom si promyslíme, po jakých dávkách budeme přikrmovat. Já přikrmuji po 50g, moje maminka například po 30, ale když nebudete chtít příliš mnoho kvásku, stačí po 25g. Na 50g dávám 1 lžičku sušeného kvásku ze zdravé výživy pro zaručený úspěch, ale není to podmínkou. Nyní si rozmyslíme, kdy vždycky býváme doma, abychom mohly kvásek krmit, pokud je to v 6 ráno, začneme v 6. Pokud v 9 večet začneme v 9.

1. Den - smícháme námi zvolené množství mouky s trochou sušeného kvásku (na 50g asi lžička) a ve stejném poměru dolijeme vodou. Rozmícháme a vznikne nám těstíčko. Přikryjeme potravinovou folií a necháme odpočívat do druhého dne.

2. Den ve stejnou dobu jako v den 1. přikrmíme kvásek opět stejným množstvím vody a mouky. Zase promícháme a přikryjeme.

3. Den zase ve stejnou dobu přikrmíme stejnou dávkou. Pozorujeme bublinky. Já vždy cítím trochu ocet a jablečnou vlákninu ;)

4. Den - Od teď můžeme použít k pečení. Pro pořádnou péči teď můžeme začít přikrmovat 2x denně. Například 1. před odchodem do práce a 2. po návratu. Kvásek tak bude připravený na to jít do lednice. Takto praktikujeme asi 5 dní.

Po čtvrtém dni si můžeme odebrat už požadované množství kvásku na pečení. Kvásek uchováváme v lednici a asi každý týden vytáhneme na vzduch, necháme aby se ohřál (asi 4 hodiny) přikrmíme a druhý den jej vrátíme do ledničky. Přikládám na něj papírek s datem, kdy byl naposledy přikrmen. Pokud se kvásek začne kazit, nevyhazujte je. Vždy bojujte o záchranu. Přikrmování 2x za den mi jej vždy nakoplo do plné formy. Pokud chcete péct z kvásku z lednice, před spaním jej vyndejte na teplo (případně mu dát třeba lžíci mouky a vody, aby do rána vydržel) a druhý den můžete začít.

Hlavní rada ale je, mějte ho rádi a chvalte ho. To mě naučila moje maminka. Když mu začnete věřit, nepřestane vás mile překvapovat.

Náš kvásek se jmenuje Netvor. Nezní to moc láskyplně, ale získal si přízeň mou i mého přítele. Jsem ráda, že i on ví, že je tu s námi.

 

Po prvním dni před přikrmením.

Po druhém dni před přikrmením.

 Po třetím dni před přikrmením.

Lucie Sedláčková
22.11.2013




Komentáře


Přidat nový komentář: