Vanilková fruktóza a vanilkové esence

Protože v hodně mých receptech se často používá vanilková fruktóza a často ochucujeme vanilkou, hodí se pár tipů na výrobu vanilkových cukrů a esencí.

Co se týče vanilkové fruktózy, je to velmi snadné. Na 100g fruktózy vezmeme 1/2 lžičky mleté vanilky, smícháme a na několik dní necháme zavřené ve sklenici. Můžeme také zapíchnout do skleničky plné fruktózy jeden vanilkový lusk, ale já se raději přikláním k mleté variantě.
Pokud chcete exotický vanilkový cukr, použijte cukr palmový. Má sám o sobě báječnou karamelovou chuť, s mletou vanilkou vám ale vytvoří nezapomenutelný chuťový zážitek. Báječně se takto směs chodí na cukrování naservírovaných zmrzlin nebo na posypání šlehaček.

Co se týče vanilkových esencí, zde bude doba odležení trochu delší. Já si vezmu vždy malou skleničku (jako od malého pečeného čaje - 55ml) a celou ji naplním vodkou. Potom přisypu trochu fruktózy a přidám vrchovatou lžičku vanilky. Pořádně protřepu a nechám asi 14 dní odležet. Tato varianta je báječná do pečených těst. Pokud ale chcete něco luxusního do krémů, doporučuji místo vodky použít rum (tentokrát tak 2/3 skleničky) a zbytek dolít javorovým sirupem. Potom opět vanilku a odležet. tato esence má opravdu báječnou chuť. Musíme však mít na vědomí, že rum trochu vanilku potlačí.

Lucie Sedláčková
10.11.2013




Komentáře


Přidat nový komentář: